Udka zapiekane w sosie tatarskim z porem

4.41 (186 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Mięso z kurczaka przykryte sosem połączonym z porem i zapiekane z serem to coś innego na niedzielny obiadek.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 4 udka z kurczaka
    • Przyprawa złocista do kurczaka
    • Sól
    • 1 por ( biała końcówka)
    • Bułka tarta do panierki
    • 2 jajka
    • Olej do smażenia
    • 1 sos tatarski
    • 15 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.41 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka zapiekane w sosie tatarskim z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. 1. Z udek wyjmujemy kości i rozcinamy na pół.
    2. Przekładamy do miski i przyprawiamy przyprawą złocistą i solą, odstawiamy na godzinę.
  • panierka 2. 3. Po godzinie udka panierujemy, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej.
  • udka 3. 4. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • udka 4. 5. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • sos 5. 6. Por kroimy w kostkę i mieszamy z sosem tatarski.
  • por 6. 7. Wykładamy na każdą porcje mięsa.
  • ser 7. 8. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy sos.
  • udka 8. 9. Zapiekamy 20 minut w 180˚C
    10. Udka gotowe.
    11. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować