Udka z kurczaka w sosie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proponujemy szybki obiad z udek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli i przyprawach. Mięso jest soczyste i kruche, do tego zrobimy pyszny sos. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    szklanka wody
    1 duża cebula
    1 czubata łyżka mąki
    1 łyżka maggi
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    3 łyżki oleju, 1 łyżka masła
    przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Udka z kurczaka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Udka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron udka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy całość aż do mocnego zrumienienia cebuli.
  • o 2. Następnie podlewamy udka wodą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut. Kiedy będzie już miękkie wykładamy je na talerz i robimy sos. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Zagęszczamy sos na patelni. Przyprawiamy go jeszcze maggi i sosem sojowym. Tak przyrządzony sos przecieramy przez gęste sitko lub rozdrabniamy go blenderem. Teraz wkładamy z powrotem udka do sosu, podgrzewamy całość.
    Wyborne, kruche udka z kurczaka w pysznym sosie gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować