Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym

0 (0 ocen)

Udka kurczaka zamarynowane w soku pomarańczowym, syropie klonowym i konfiturze z żurawiny smakują wykwintnie i odświętnie. Pieczone z warzywami są wyjątkowo soczyste, a skórka chrupiąca. Dodatek orzechów sprawia, że jest to danie na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • podudzia kurczaka – 8 szt.
    szalotka – 4 szt.
    marchewka – 3 szt.
    seler – 1/4 szt.
    orzechy nerkowca – 50 g

    MARYNATA:
    pomarańcza – 1 szt.
    syrop klonowy – 2 łyżki
    miód lipowy – 1 łyżka
    olej rzepakowy – 4 łyżki
    ocet jabłkowy – 2 łyżki
    konfitura z żurawiny – 2 łyżki
    musztarda francuska – 1 łyżka
    tymianek – 1 łyżeczka
    pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
    sól morska – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dania główne

Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym 1. Z pomarańczy wyciśnij sok, dodaj pozostałe składniki marynaty i mieszaj, aż miód się rozpuści. Podudzia kurczaka opłucz i osusz papierowymi ręcznikami, przełóż do miski i wymieszaj z marynatą. Miskę nakryj folią spożywczą i włóż na całą noc do lodówki.
  • Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym 2. Warzywa obierz, opłucz i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Mięso wyjmij z marynaty, przełóż do naczynia do zapiekania.
  • Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym 3. Dodaj pokrojone warzywa, całość polej połową marynaty. Foremkę wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz 35 minut. Następnie mięso i warzywa polej pozostałą marynatą i piecz kolejne 15 minut.
  • Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym 4. Po tym czasie dodaj orzechy i piecz jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować