Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym

  • wyświetlono: 250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Udka kurczaka zamarynowane w soku pomarańczowym, syropie klonowym i konfiturze z żurawiny smakują wykwintnie i odświętnie. Pieczone z warzywami są wyjątkowo soczyste, a skórka chrupiąca. Dodatek orzechów sprawia, że jest to danie na wyjątkowe okazje.

anemon

Składniki

podudzia kurczaka – 8 szt.
szalotka – 4 szt.
marchewka – 3 szt.
seler – 1/4 szt.
orzechy nerkowca – 50 g

MARYNATA:
pomarańcza – 1 szt.
syrop klonowy – 2 łyżki
miód lipowy – 1 łyżka
olej rzepakowy – 4 łyżki
ocet jabłkowy – 2 łyżki
konfitura z żurawiny – 2 łyżki
musztarda francuska – 1 łyżka
tymianek – 1 łyżeczka
pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
sól morska – do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym

  • Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym1. Z pomarańczy wyciśnij sok, dodaj pozostałe składniki marynaty i mieszaj, aż miód się rozpuści. Podudzia kurczaka opłucz i osusz papierowymi ręcznikami, przełóż do miski i wymieszaj z marynatą. Miskę nakryj folią spożywczą i włóż na całą noc do lodówki.
  • Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym2. Warzywa obierz, opłucz i pokrój na kawałki podobnej wielkości. Mięso wyjmij z marynaty, przełóż do naczynia do zapiekania.
  • Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym3. Dodaj pokrojone warzywa, całość polej połową marynaty. Foremkę wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz 35 minut. Następnie mięso i warzywa polej pozostałą marynatą i piecz kolejne 15 minut.
  • Udka w soku pomarańczowym i syropie klonowym4. Po tym czasie dodaj orzechy i piecz jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem i ulubioną sałatką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadKurczakpomarańczeorzechydróbudka kurczakasyrop klonowycytrusynerkowcez piekarnikapodudzia kurczakaPokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

udka w marynacie pomarńczowej

Dodane przez: monikaT83

Udka w marynacie pomarańczowo-miodowej

Wiedziałam,że mąż nie skusi się...

Karczek pieczony w soku pomarańczowo-jabłkowym

Dodane przez: bienpyt

Karczek pieczony w soku pomarańczowo-jabłkowym

Wyśmienite mięso, właśnie pieczone...

image-0cb9dp7

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej...

Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej,...

Udka pieczone w majonezie i ketchupie

Dodane przez: smak i uczucie

Udka pieczone w majonezie i ketchupie

Udka pieczone w majonezie i ketchupie....

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

Dodane przez: Emi26

Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie

To danie często gościło na stole...

Kurze udka w miodzie i musztardzie

Dodane przez: trzpiotkawkuchni

Kurze udka w miodzie i musztardzie

Klasyczny, ekspresowy pewniak na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE