Udka z syropem klonowym

4.5 (161 ocen)

Smakowite, aromatyczne, kruche i soczyste mięsko. Serdecznie polecam wszystkim kurczakożercom:) mój był bardzo zadowolony:))

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    sok z 1/2 cytryny
    4 łyżki syropu klonowego
    3 łyżki sosu sojowego
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dania główne

Udka z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki marynaty 1. Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na pół.
    Do rondelka wlać syrop klonowy, dodać sos sojowy oraz sok z cytryny. Wymieszać. Obrany ząbek czosnku zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do reszty marynaty. Wymieszać. Postawić na ogień i ogrzewać do zagotowania. Gotować aż odrobinę zgęstnieje. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać pieprz i sól. Wymieszać.
  • piec 50 minut w 220 st 2. Do marynaty włożyć mięso i dobrze wymieszać aby cała marynata pokryła mięso. Przykryć folią spożywczą i odłożyć do piekarnika na około 3-4 godziny. Następnie rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić mięso. Piec około 50 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia obrócić mięso na drugą stronę aby się zrumieniło. Wyjąć z piekarnika i dać "odpocząć" około 5 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Syrop klonowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować