Udka w soku jabłkowym

0 (0 ocen)

Udka znikają z talerza w mgnieniu oka. Pyszne połączenie soku jabłkowego z cebulką i pieczarkami oraz tymiankiem i majerankiem z pewnością zagości na stałe w moim domowym menu. Polecam!

Składniki:

  • 2 ćwiartki drobiowe (łącznie ok. 750g)

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz ziołowy
    papryka słodka mielona

    Sos:
    300 g oczyszczonych pieczarek
    2 średnie białe cebule (łącznie 180g)
    3 łyżki oleju
    3 łyżki śmietany 12%
    1 szklanka soku jabłkowego
    1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    do smaku - sól, cukier, pieprz biały mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka w soku jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka w soku jabłkowym 1. Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Natrzeć przyprawami i włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Udka w soku jabłkowym 2. W garnku rozgrzać olej, na którym zrumienić zamarynowane mięso.
  • Udka w soku jabłkowym 3. Dołożyć pokrojone w piórka cebule i chwilę razem dusić.
  • Udka w soku jabłkowym 4. Następnie wlać sok, dodać pieczarki pokrojone na małe cząstki oraz suszone zioła.
  • Udka w soku jabłkowym 5. Dusić pod przykryciem ok. 30 min (do miękkości mięsa).
  • Udka w soku jabłkowym 6. Ćwiartki wyjąć z sosu.
  • Udka w soku jabłkowym 7. Śmietanę wymieszać z mąką i ewentualnie odrobiną wody - zawiesiną zagęścić sos. Chwilę gotować. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować