Żeberka w syropie klonowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

yszne, lepkie, pachnące cynamonem żeberka pieczone w syropie klonowym polecają się na obiad ;D

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    Marynata:
    1 szklanka soku wyciśniętego z jabłek (lub sklepowy naprawdę dobrej jakości)
    4 łyżki syropu klonowego
    1 gwiazdka anyżu
    1 kora cynamonowa (lub ½ łyżeczki mielonego cynamonu)
    3-4 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli (opcjonalnie )
    2 łyżki sosu sojowego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dania główne

Żeberka w syropie klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy wodę z liściem, zielem angielskim, czosnkiem, obraną marchewką i cebulą. Do gotującej się wody wkładamy pocięte na kawałki, opłukane wcześniej żeberka.

    Gotujemy je 30 minut , wyjmujemy z zalewy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    W plastikowym pojemniku mieszamy ze sobą syrop klonowy, sok jabłkowy i sos sojowy.

    Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i czosnek, a także cynamon i anyż mieszamy.

    Do tak przygotowanej marynaty wkładamy wystudzone, oproszone solą i pieprzem żeberka i marynujemy je minimum 3 godziny a najlepiej całą noc.

    Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

    Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy żeberka kolejne 15-25 , aż do zarumienienia. Upieczone żeberka wyjmujemy i serwujemy, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Syrop klonowy Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować