Udka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka myjemy i osuszamy. Oprószamy przyprawa uniwersalna i papryką. Smażymy na 3 łyżkach roztopionego masła z obu stron na złoty kolor.
2.Sos: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na łyżce masła. Dodajemy koncentrat, keczup, powidła, śliwki i ocet. Doprawiamy cukrem i solą, mieszamy. Wlewamy bulion i mieszając, zagotowujemy.
3.Udka wkładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem śliwkowo-pomidorowym.Przykrywamy. Pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny
● Sos będzie smaczniejszy, jeśli część bulionu zastąpimy tłuszczem ze smażenia udek.
Komentarze