UDKA KURCZAKA PO CYGAŃSKU

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Przepis na te udka nieco zmodyfikowałam dodając jarzyny, w ten sposób powstało bardzo bogate, aromatyczne i sycące danie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 8-10 udek kurczaka
    1 marchewka
    kawałek białej części pora
    1 korzeń pietruszki
    kawałek korzenia selera
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawa do kurczaka
    10 śliwek suszonych
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    3 łyżki powideł śliwkowych
    1 łyżeczka octu jabłkowego
    papryka w proszku
    sól
    2 łyżki oliwy
    woda do podlania
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Udka kurczaka po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kurczka umyć oczyścić z błon, nasmarować przyprawą do kurczaka lekko posolić.Cebulę i czosnek posiekać na drobno, zeszklić na tluszczu, dodać udka kurczaka, obsmażyć.Dodać jarzyny starte na tarku o grubych oczkach, por pokrojony w krążki. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Następnie dodać przecier, śliwki, ocet, powidła śliwkowe, nadal dusić aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku papryką słodką, solą, pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować