Udka po baskijsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczyste udka w towarzystwie niezwykle pachnącej hiszpańskiej kiełbasy, dojrzewających w słońcu pomidorów, czerwonej papryki, wyrazistego czosnku, cebuli i pachnącego tymianku to świetna propozycja dania obiadowego z kurczakiem w roli głównej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    90g kiełbasy chorizo
    650g pomidorów
    2 czerwone papryki
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    200g ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka po baskijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka po baskijsku 1. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na godzinę. Masło rozpuścić na patelni, dodać olej i podsmażyć udka z każdej strony.
  • 2. Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę, a paprykę umyć i pokroić w grubsze paski.
  • Udka po baskijsku 3. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Następnie cebulę i czosnek podsmażyć na tej samej patelni co smażyły się udka, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażyć. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory, paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec przez około 40-50minut.
  • 4. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • 5. Baskijskie udka podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Kaczka po baskijsku

0 (0 ocen)

Kaczka po baskijsku

Konto nieaktywne ... 2 godz. 20 min

To może cię zainteresować