Udka po baskijsku

  • wyświetlono: 412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Soczyste udka w towarzystwie niezwykle pachnącej hiszpańskiej kiełbasy, dojrzewających w słońcu pomidorów, czerwonej papryki, wyrazistego czosnku, cebuli i pachnącego tymianku to świetna propozycja dania obiadowego z kurczakiem w roli głównej.

Ewelina Marcin
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

6 udek z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
90g kiełbasy chorizo
650g pomidorów
2 czerwone papryki
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
200g ryżu

Sposób przygotowania przepisu:

Udka po baskijsku

  • Udka po baskijsku1. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na godzinę. Masło rozpuścić na patelni, dodać olej i podsmażyć udka z każdej strony.
  • 2. Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę, a paprykę umyć i pokroić w grubsze paski.
  • Udka po baskijsku3. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Następnie cebulę i czosnek podsmażyć na tej samej patelni co smażyły się udka, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażyć. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory, paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec przez około 40-50minut.
  • 4. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • 5. Baskijskie udka podawać z ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Danie obiadowetymianekobiadudkasmacznechorizokiełbasa chorizopapykaz ryżempapryka czerwonaUdka po baskijsku

Komentarze

Podobne przepisy

Udka kurczaka po prowansalsku

Dodane przez: szynszyla

Udka kurczaka po prowansalsku

Pachnący ziołami kurczak. Idealny...

Udka z kurczaka po Wiedeńsku

Dodane przez: buciol78

Udka z kurczaka po Wiedeńsku

Pyszne,łatwe i tanie udka z jajkiem.Polecam.

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Udka po szatańsku

Propozycja na niedzielny obiad,...

najlepiej smakuje z sałatką z kapusty pekińskiej

Dodane przez: aliss06

Udka po amerykansku

Robimy je zawsze, kiedy jest mało...

Udka z rodzynkami po turecku

Dodane przez: Gregorhspeed

Udka z rodzynkami po turecku

A może tak podane udka dla odmiany...

Gęsie udka po azjatycku

Dodane przez: Agnieszka Z.-W.

Udka gęsie po azjatycku

Gęsie udka pieczone w niskiej temperaturze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE