Udka pieczone z gruszką i papryką

0 (0 ocen)

Nietypowe połączenie mięsa, papryki i słodkiej gruszki smakuje naprawdę bardzo dobrze. Udka w zdrowym i dietetycznym wydaniu - idealne na rodzinny obiad. Polecam!

Składniki:

  • 4 ćwiartki drobiowe (łącznie 1 i 1/2 kg)
    3 nieduże gruszki (łącznie 200 g)
    1 nieduża żółta papryka (120 g)
    1 mała czerwona papryka (80 g)
    1 duża czerwona cebula (120 g)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 szklanki bulionu wołowego
    4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Udka pieczone z gruszką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka pieczone z gruszką i papryką 1. Mięso umyć, wysuszyć, podzielić na uda i podudzia. Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w małą kostkę, cebulę obrać i posiekać, z gruszek wyciąć gniazda nasienne, a owoce pokroić na małe kawałki. Rozdrobnione warzywa i owoce, mięso oraz natkę pietruszki wymieszać, następnie przełożyć do okrągłej formy do zapiekania (średnica 24 cm).
  • Udka pieczone z gruszką i papryką 2. Do bulionu wsypać mąkę, kolendrę, imbir, chilli oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
  • Udka pieczone z gruszką i papryką 3. Płynem zalać zawartość formy. Piec pod przykryciem 50 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować