Ucieraniec na maślance

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dwukolorowe bardzo wilgotne i puszyste ciasto ,szybkie i łatwe w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 440 g mąki pszennej
    200 g mąki ziemniaczanej
    400 g cukru kryształu
    400 ml maślanki naturalnej
    150 ml oleju
    2 łyżki kakao
    4 łyżki mleka
    8 jajek
    2 łyżeczki sody-płaskie
    2 łyżeczki proszku-płaskie
    cukier waniliowy opak.
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Ucieraniec na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać 180 stopni.
    W jednej misce wymieszać obie mąki,proszek,sodę i sól.
    W drugiej większej misce utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
  • 2. Do utartych jajek dodać maślankę i olej ,cały czas ucierać.
    Stopniowo dodawać wymieszane mąki i miksować.
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto ( zostawić kilka łyżek w misce ) na blachę.
    Do pozostałego ciasta w misce dodać kakao i mleko ,utrzeć.
    Ciemne ciasto wylać na jasne "byle jak" -można wykałaczką lub widelcem rozprowadzić ciemne ciasto,wtedy wyjdzie fajne dwukolorowe ciasto.
    Piec 45 minut do suchego patyczka.

Porady

zamiast maślanki można użyć kefiru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować