Naleśniki na maślance

4.9 (213 ocen)

  • 30 min

Dziś zapraszam na niezwykle smaczne, puszyste i delikatne, a do tego bardzo elastyczne naleśniki. Świetnie nadają się do zawijania, gdyż ciasto się nie rozrywa. Naleśniki są jędrne, a ciasto naleśnikowe jest doskonałe do smażenia. Są szybkie i proste w przygotowaniu :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka naturalnej maślanki
    - 1 szklanka mleka
    - 2 jajka
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka cukru pudru
    - 1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.9 (213 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia). Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Możemy podać je w wersji wytrawnej lub słodkiej. Jeśli chcemy podać je na słodko, to do ciasta naleśnikowego dodajmy więcej cukru pudru. U nas tym razem gościa prosta wersja wytrawna - naleśniki posmarowane remuladą duńską, zawijane z plastrami sera żółtego i wędliny drobiowej. Zawinięte naleśniki delikatnie podgrzałam w piekarniku dla roztopienia sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować