REKLAMA

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i kruszonką orzechową

wyświetlono: 594 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Klasyczne ucierane ciasto z owocami, wzbogacone cynamonową orzechową kruszonką. Można je zrobić z brzoskwiniami z puszki ale polecam spróbować ze świeżymy, wtedy ma całkiem inny smak.

opublikowany: 11.08.2015
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:

    240 g masła
    2/3 szklanki cukru
    2 jajka
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
    3,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z cytryny
    szczypta soli
    klika brzoskwiń
    na kruszonkę:
    85 g zimnego masła
    3/4 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1/2 łyżeczki cynamonu
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli ucierając dodawać po jednym jajku i po łyżce śmietany. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy maślanej, dodać skórkę z cytryny i zmiksować na gładkie ciasto. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki. Składniki kruszonki zagnieść. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia a na wierchu ułożyć brzoskwinie. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około godziny.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

Idealne z ciekawą książką, szklanką mleka i burzą za oknem. ;)

kategoria: Ciasta Desery kruszonka opublikowany: 10.08.2014 | wyświetlono: 12793 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką

Szybkie ucierane ciasto z borówkami i kruszonką

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 08.08.2014 | wyświetlono: 30162 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE