Twaróg butter masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser kroimy w kostki i obtaczamy w mieszance kurkumy, chili i soli.
2.W garnku roztapiamy 4 łyżki masła, wrzucamy kminek, chili, garam masala, liść laurowy, goździki i gorczycę. Podsmażamy przez chwilę mieszając, aby wydobyć aromat przypraw. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz starty imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu do momentu zredukowania się sosu. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę.
3.Na patelni roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojony w kostkę twaróg. Smażymy go przez chwilę przewracając kostki co jakiś czas. Podsmażony ser przekładamy do sosu i podajemy z chlebkami chapati lub ryżem.
4.Chapati:
Podane proporcje wystarczą do przygotowania ośmiu chlebków. Mąkę mieszamy z wodą i solą, po czym wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo się wałkować. Dzielimy na osiem równych części, z których formujemy kulki. Wałkujemy na okrągłe, bardzo cienkie placuszki. Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni ok. 2 minut.
Porady
Zamiast chlebka chapati, danie równie dobrze można podawać z ryżem.
Komentarze