Kalafiorowa butter masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy opłukanego i drobno pokrojonego kalafiora i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy po jednej łyżeczce chili, słodkiej papryki, kolendry, imbiru, garam masali i szczyptę kurkumy. Wlewamy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości.
2.W osobnym garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, wrzucamy pół łyżeczki kminku, 2 całe ziarna kardamonu i trzy goździki. Wsypujemy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i blanszujemy. Dodajemy drobno pokrojone pomidory, pół łyżeczki chili, słodkiej papryki, kurkumy i dwie łyżeczki kolendry w proszku. Dusimy do momentu aż pomidory zmiękną. Dolewamy pół szklanki wody i blendujemy do momentu osiągnięcia sosu o kremowej konsystencji.
3.Przelewamy całość do garnka z kalafiorem. Doprawiamy kozieradką i solą i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy dwie szklanki wody. Aby sos był bardziej kremowy szklankę wody można zastąpić mlekiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu zredukowania się sosu.
Komentarze