Tuńczykowe kuleczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne chrupiące kuleczki są świetną przekąską zarówno na ciepło jak i zimno.Nadają się na wykwintną kolacje i szaloną imprezę jednocześnie.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 jajko
    200 g mąki
    1 łyżka śmietany
    100 g masła
    sól

    FARSZ:
    1 puszka tuńczyka
    1 duża cebula
    100 g zielonych oliwek nadziewanych papryką czerwoną
    papryka ostra
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Tuńczykowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto - tuńczykowe kuleczki 1. Ciasto:
    mąkę i masło posiekać nożem. Dodać jajko, śmietanę, sól oraz 1 łyżkę wody i ponownie delikatnie posiekać nożem, łącząc składniki. Ciasto zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Farsz - tuńczykowe kuleczki 2. Farsz:
    cebulę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na maśle. Następnie wymieszać z odsączonym tuńczykiem i połówkami oliwek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
  • Wykonanie - tuńczykowe kuleczki 3. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek (około 1/2 cm). Pokroić w kwadraty i na każdym nałożyć nadzienie.

  • Prawie gotowe - tuńczykowe kuleczki 4. Złożyć na kształt kuli.
  • Gotowe - tuńczykowe kuleczki 5. Piec 30 minut w 190 stopni C, tak aby się lekko zrumieniły. Po wyjęciu posypać ostrą papryką.
    Podawać z pesto, sosem czosnkowym lub ketchupem – co kto lubi :-)

Porady

Kształt potrawy może być inny, np. kwadraty bądź też trójkąty. Do farszu można dodać kukurydzę, ogórki konserwowe lub kiszone, czarne oliwki, natkę pietruszki lub inne składniki. Z podanego przepisu wychodzi 14 kuleczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować