• Dla 4 osób
  • Średni

Doskonałe japońskie klopsiki w słodkim sosie teriyaki. Bardzo szybka potrawa z patelni

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso z kurczaka: 400 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cebula (utarta): 4 łyżki
    - cukier: 1.5 łyżeczki
    - sos sojowy: 1.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka

    - sake (może być białe wino wytrawne): 2 łyżki
    - cukier: 2 łyżki
    - mirin (może być wytrawne sherry): 2 łyżki
    - sos sojowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tsukune - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso i cebulę posiekać 1. Mięso i cebulę posiekać (ja użyłam szatkownicy Triblade - poszło w kilka sekund).
  • mięso wymieszać z cebulą, cukrem i sosem sojowym 2. Do miski z mięsem dodać jajka, cebulę, cukier i sos sojowy. Wymieszać i wyrabiać ok. 3 minut, aż składniki się połączą i masa będzie kleista.
  • mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej 3. Uformować kulki i lekko je spłaszczać. Obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • usmażyć kotleciki i dodać sos teriyaki 4. Na patelni rozgrzać olej, włożyć klopsiki i smażyć je na średnim ogniu ok. 3 minut z każdej strony. Składniki sosu wymieszać i wlać na patelnię. Klopsiki kilka razy obrócić, aby pokryły się sosem. Uważać, aby nie przypalić sosu na patelni.
    Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować