TRUSKAWKOWY SERNIK Z RABARBAREM

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką. Sernik wyszedł, winny i pyszny, dzięki rabarbarowi.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -100 g. cukru
    -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
    -150 g. jogurtu naturalnego, gęstego
    -500 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA TRUSKAWKOWA:
    -1 kg.serka truskawkowego z wiaderka
    -5 jajek
    -50 g.cukru
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -2 budynie o smaku truskawkowym
    -1 łyżka suszonych malin

    WARZYWO:
    -650 g. rabarbaru (po obraniu)
    -1/2 szklanki cukru

    BEZA:
    -5 białek
    -150 g.cukru
    -1 biały budyń

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Truskawkowy sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TRUSKAWKOWY SERNIK Z RABARBAREM 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać jogurt. Zmiksować i odłożyć 1/3 na posypkę. Tą większą część porozkładać na blaszce i rozklepać. Blaszka 30x40 powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
  • TRUSKAWKOWY SERNIK Z RABARBAREM 2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serkiem. Śmietankę wymieszać z budyniem i wlać do sera, ponownie zmiksować.Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć masę. Dodać okruchy malin i wymieszać. Wylać masę na surowe ciasto.
  • TRUSKAWKOWY SERNIK Z RABARBAREM 3. rabarbar-Rabarbar wcześniej, obrać, pokroić na kawałeczki. Zasypać cukrem i odstawić nawet na całą noc do lodówki. Potem odsączyć na durszlaku. Porozrzucać na serze.
  • TRUSKAWKOWY SERNIK Z RABARBAREM 4. beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń,wymieszać i wyłożyć na rabarbar.
  • TRUSKAWKOWY SERNIK Z RABARBAREM 5. kruszonka-Pozostawione ciasto porozkładać na górę sernika.
  • TRUSKAWKOWY SERNIK Z RABARBAREM 6. Piec 60-70 min.w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak zbytnio brązowieje.
  • TRUSKAWKOWY SERNIK Z RABARBAREM 7. Po przestygnięciu,posypać cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień,aż stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować