Sernik na kruchym spodzie z bezą i kruszonką. Sernik wyszedł, winny i pyszny, dzięki rabarbarowi.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-300 g. masła
-100 g. cukru
-5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
-150 g. jogurtu naturalnego, gęstego
-500 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA TRUSKAWKOWA:
-1 kg.serka truskawkowego z wiaderka
-5 jajek
-50 g.cukru
-330 ml.śmietanki 30 %
-2 budynie o smaku truskawkowym
-1 łyżka suszonych malin
WARZYWO:
-650 g. rabarbaru (po obraniu)
-1/2 szklanki cukru
Truskawkowy sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać jogurt. Zmiksować i odłożyć 1/3 na posypkę. Tą większą część porozkładać na blaszce i rozklepać. Blaszka 30x40 powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
2.masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serkiem. Śmietankę wymieszać z budyniem i wlać do sera, ponownie zmiksować.Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć masę. Dodać okruchy malin i wymieszać. Wylać masę na surowe ciasto.
3.rabarbar-Rabarbar wcześniej, obrać, pokroić na kawałeczki. Zasypać cukrem i odstawić nawet na całą noc do lodówki. Potem odsączyć na durszlaku. Porozrzucać na serze.
4.beza-Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń,wymieszać i wyłożyć na rabarbar.
5.kruszonka-Pozostawione ciasto porozkładać na górę sernika.
6.Piec 60-70 min.w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak zbytnio brązowieje.
7.Po przestygnięciu,posypać cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień,aż stężeje.
Komentarze