Ciasto budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotuj masę budyniową: w około ½ szkl. mleka rozmieszać dwa budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budynie ciągle mieszając. Zdjąć z ognia po zgęstnieniu masy, ostudzić.
2.Ciasto: Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, śmietanę i aromat, wymieszać mikserem. Stopniowo wsypując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Konsystencja ciasta będzie lepka, nie dająca się rozwałkować, ale też nie lejąca.
3.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć masę budyniową. Na koniec przykryć ją drugą częścią ciasta. Najlepiej odrywać kawałki ciasta, spłaszczać je w ręce i układać na masę budyniową. Piec w temp. 180-190 stopni około 50 min. (do zarumienia wierzchu). Po upieczeniu według uznania posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Komentarze