Kostka jest mocno owocowa, przyjemnie słodka ale nie przesłodzona i całkiem nieźle syci. Wafle są nasiąknięte, ale utrzymują całość i się nie rozpadają, więc wszystko jest tak jak należy. 100 g dostarcza tylko 67 kcal,
Składniki:
2 wafle tortowe
470 g ugotowanej kaszy jaglanej
300 g truskawek
160 g rabarbaru
10 g cukru brzozowego
2 łyżki żelatyny
Galaretka truskawkowa+450 ml wody
Forma 23,5*23,5 cm
Truskawkowa-rabarbarowa kostka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć i osuszyć. Pozbawić szypułek. Rabarbar obrać, pokroić na duże kawałki i przełożyć do rondla. Dodać cukier brzozowy i dusić. Po około 4-5 minutach dodać truskawki, 2-3 łyżki wody i całość dusić do rozpadnięcia owoców ( w razie potrzeby podlać odrobiną wody).
2.Zdjąć z ognia i zmiksować. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać ją z musem owocowym. Zostawić do ostygnięcia. Do zimnego musu dodać kaszę jaglaną i całość dokładnie zmiksować na gładko. Następnie trzymać krem poza lodówką ( aby nie stężał za szybko, bo nie będzie możliwości jego rozsmarowania w formie).
3.W miedzy czasie galaretkę rozpuścić i odstawić do wstępnego stężenia. Dno formy wyłożyć folią spożywczą i przyciąć wafle do jej rozmiarów. Wyłożyć pierwszy wafel i wylać ostrożnie połowę kremu jaglano-owocowego. Odstawić do lodówki na około 15-20 minut, aby krem nieco zastygł.
4.Następnie ostrożnie wylać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić na 15-20 minut, aby stała się bardziej „stabilna”
5.Po upływie tych kilkunastu minut wyłożyć resztę kremu jaglanego i przykryć drugim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem pokroić na zgrabne kostki. Smacznego!
Komentarze