Kostka wiśniowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę o wymiarach ok. 22/25 cm aż po brzegi wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
Układamy pierwszą warstwą herbatników, smarujemy dżemem i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
KREM 1:
Szklankę mleka gotujemy z cukrem, w połowie szklanki mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Odstawiamy na chwilę a następnie dodajemy po kawałku masła i miksujemy do jego wyczerpania. Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Teraz na chwilę odstawiamy nasze ciasto, żeby ostygło.
KREM 2:
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody jak napęcznieje również rozpuszczamy i łączymy z galaretką.
Gdy galaretka przestygnie ubijamy nasze mleczko na pianę, wlewamy powoli galaretkę. Odstawiamy na chwilkę do lodówki i pilnujemy. Jak zacznie tężeć wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i chowamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego :)
Porady
Jeśli ciasto chcemy niedługo po przełożeniu podawać, trzeba nasączyć herbatniki mlekiem lub herbatą. Będzie łatwiej się kroiło.
Komentarze