KOSTKA WIŚNIOWA BEZ PIECZENIA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto bez pieczenia na lato :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KREM 1:
    1,5 szklanki mleka
    6 łyżek cukru
    budyń waniliowy lub śmietankowy
    15 dag miękkiego masła

    KREM 2:
    mleczko zagęszczone niesłodzone 500 g
    galaretka wiśniowa
    łyżka żelatyny
    ORAZ:
    ok. połowy słoika dżemu wiśniowego (użyłam Łowicz)
    2 duże opakowania herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kostka wiśniowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach ok. 22/25 cm aż po brzegi wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
    Układamy pierwszą warstwą herbatników, smarujemy dżemem i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
    KREM 1:
    Szklankę mleka gotujemy z cukrem, w połowie szklanki mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Odstawiamy na chwilę a następnie dodajemy po kawałku masła i miksujemy do jego wyczerpania. Wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
    Teraz na chwilę odstawiamy nasze ciasto, żeby ostygło.
    KREM 2:
    Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody jak napęcznieje również rozpuszczamy i łączymy z galaretką.

    Gdy galaretka przestygnie ubijamy nasze mleczko na pianę, wlewamy powoli galaretkę. Odstawiamy na chwilkę do lodówki i pilnujemy. Jak zacznie tężeć wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i chowamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego :)

Porady

Jeśli ciasto chcemy niedługo po przełożeniu podawać, trzeba nasączyć herbatniki mlekiem lub herbatą. Będzie łatwiej się kroiło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować