Tropikalny schab z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry ananasa osączamy z soku i kroimy na pół. Natkę pietruszki i jeśli jest świeży majeranek - posiekać.
Schab rozbijamy tłuczkiem i z każdej strony posypujemy pieprzem. Następnie na każdy kawałek schabu kładziemy plasterek sera, plasterek ananasa i posypujemy majerankiem, po czym bierzemy wykałaczkę i spinamy nasz kawałek schabu ( jak na zdjęciu ).
2.I tak przygotowujemy każdy kawałek mięsa.
Kiedy mamy już to za sobą, możemy obierać ziemniaki i gotować je z przyprawą do ziemniaków w osolonej wodzie.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy nasze mięso. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy kotlety jeszcze przez około 15 minut aż nabiorą ‘rumieńców’
( jak na zdjęciu ).
Pod koniec smażenia kotletów solimy je i wkładamy na patelnię resztę ananasa, szybko podsmażamy aż owoce lekko zbrązowieją.
4.Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej i gotujemy pod przykryciem nasze zamrożone warzywa oraz posiekaną natkę.
5.Gotowe kotlety, odcedzone ziemniaki i warzywa wykładamy na talerze. Można udekorować je ananasem oraz gałązkami majeranku.
Kieliszek wytrawnego lub półsłodkiego wina będzie idealnym uzupełnieniem tego pysznego dania.
Zapraszam na www.gotujwkuchni.blox.pl
Komentarze