Tradycyjna grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch zalewamy wodą.
Moczymy ok. 2 godzin. Gotujemy
ok. godziny. Odcedzamy
i przecieramy przez sito.
2.Cebulę obieramy i siekamy.
Szklimy na maśle. Gotujemy w ok. 1,5 litra wrzątku.
Boczek kroimy w kostkę
i wytapiamy. Dodajemy kiełbasę
pokrojoną w półplastry.
Smażymy ok. 5 minut. Przekładamy
do garnka z cebulą.
Gotujemy.
3.Marchewkę, pietruszkę
oraz selera obieramy i myjemy.
Ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Wsypujemy do
garnka. Dodajemy liść laurowy.
Doprawiamy majerankiem,
solą i pieprzem. Gotujemy
ok. 15 minut.
4.Ziemniaki obieramy, myjemy
i kroimy w kostkę. Z grochem
dodajemy do zupy. Gotujemy
15 minut. Czosnek
obieramy, przeciskamy przez
praskę i wsypujemy do zupy.
Chwilę gotujemy.
Porady
● Grochówka świetnie smakuje z grzankami z razowego pieczywa.
● Do zupy można dodać ok. 8 dag wcześniej namoczonego i ugotowanego pęczaku.
Komentarze