Tradycyjna grochówka

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 30 min

Zupa grochowa z wkładką z boczku i kiełbasy jest bardzo pożywna.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 30 dag grochu
    ● łyżeczka masła
    ● marchewka
    ● mała pietruszka
    ● seler
    ● cebula
    ● 15 dag wędzonego boczku
    ● 15 dag wędzonej kiełbasy
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 3 ziemniaki
    ● przyprawy: majeranek, liść laurowy, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tradycyjna grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tradycyjna grochówka 1. Groch zalewamy wodą.
    Moczymy ok. 2 godzin. Gotujemy
    ok. godziny. Odcedzamy
    i przecieramy przez sito.
  • 2. Cebulę obieramy i siekamy.
    Szklimy na maśle. Gotujemy w ok. 1,5 litra wrzątku.
    Boczek kroimy w kostkę
    i wytapiamy. Dodajemy kiełbasę
    pokrojoną w półplastry.
    Smażymy ok. 5 minut. Przekładamy
    do garnka z cebulą.
    Gotujemy.
  • 3. Marchewkę, pietruszkę
    oraz selera obieramy i myjemy.
    Ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Wsypujemy do
    garnka. Dodajemy liść laurowy.
    Doprawiamy majerankiem,
    solą i pieprzem. Gotujemy
    ok. 15 minut.
  • 4. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w kostkę. Z grochem
    dodajemy do zupy. Gotujemy
    15 minut. Czosnek
    obieramy, przeciskamy przez
    praskę i wsypujemy do zupy.
    Chwilę gotujemy.

Porady

● Grochówka świetnie smakuje z grzankami z razowego pieczywa. ● Do zupy można dodać ok. 8 dag wcześniej namoczonego i ugotowanego pęczaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować