Tort ze świeżymi wiśniami i pianką wiśniową

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem efektowny tort, w którym warstwy puszystego biszkoptu przeplatają się z soczystymi wiśniami. Całość dopełnia delikatna pianka na bazie musu ze świeżych wiśni.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj ( u mnie od szczęśliwych kur)
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej typ 405
    łyżka skrobi kukurydzianej
    3/4 łyżeczki cream of tartar
    rant o średnicy 24 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia

    Przełożenie tortu:
    3 litry wydrylowanych wiśni
    1,5 szklanki cukru trzcinowego
    3 łyżki agaru
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Pianka wiśniowa:
    240 g wydrylowanych wiśni
    200g cukru
    120 g białek
    łyżeczka cream of tartar

    Dekoracja:
    świeże wiśnie i listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort ze świeżymi wiśniami i pianką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Biszkopt:
    Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach.
    Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
    Następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek.
    Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel.
    Mąkę pszenną razem ze skrobią kukurydzianą umieszczam w przesiewaczu.
    Przesiewam do masy jajecznej i łopatką dokładnie mieszam.
    Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
    Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
    Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
    Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 24 cm i 10cm wysoki.
    Aby uzyskać równe blaty do krojenia biszkoptu używam noża strunowego.
    Biszkopt przekroiłam na 4 blaty.
  • tort 2. Przygotowanie przełożenia:
    połowę wiśni z cukrem miksuję blenderem. Do zmiksowanych wiśni wsypuję agar i cynamon. Mieszam. Podgrzewam do momentu zagotowania. Dokładam resztę wiśni. Mieszam.
  • tort 3. Do rantu wyłożonego folią do rantów, wkładam biszkoptowy blat. Wylewam warstwę gorących wiśni. Układam kolejny blat. Wylewam warstwę gorących wiśni. Układam trzeci blat i wylewam resztę wiśni. Układam lekko dociskając ostatni blat.
    Odstawiam do wystudzenia. Dodatek agaru sprawia, że tortu nie trzeba schładzać w lodówce ponieważ szybko tężeje w temperaturze pokojowej.
  • tort 4. Pianka owocowa:
    Wydrylowane wiśnie miksuję blenderem na mus.
    Do musu wsypuję cukier, mieszam, gotuję około 4 minuty od momentu zagotowania. Jeśli mamy termometr cukierniczy to gotujemy do temperatury 105°C.
    Gdy syrop gotuje się 2 minuty, zaczynam ubijać na sztywno białka z cream of tartar, końcówką rózga umieszczone w dzieży robota planetarnego (nie spuszczam oczu z gotującego się syropu).Do sztywnych białek ciągle miksując cienką strużką wlewam owocowy syrop. Po skończeniu syropu masę miksuję 5 minut (krem nawinie się na rózgę.
  • tort 5. Wierzch i boki tortu smaruję warstwą kremu. Resztę kremu umieszczam w worku cukierniczym założoną tylką duża gwiazda. Wykańczam kremem tort. Ozdabiam świeżymi wiśniami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować