Tort ze świeżymi malinami i kremem kawowym

4.57 (7 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosty w wykonaniu, a jednocześnie smaczny i ładnie prezentujący się tort dzięki dekoracji ze świeżych owoców.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj ( u mnie od szczęśliwych kur)
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej typ 405
    łyżka skrobi kukurydzianej
    3/4 łyżeczki cream of tartar

    rant o średnicy 24 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia

    Krem:
    300 g masła
    500 ml słodzonego mleka skondensowanego
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    łyżka mleka do rozpuszczenia kawy

    Nalewka malinowa do nasączenia tortu

    2 litry malin do przełożenia oraz dekoracji tortu

    Listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort ze świeżymi malinami i kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Biszkopt:
    Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach.
    Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
    Następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek.
    Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel.
    Mąkę pszenną razem ze skrobią kukurydzianą umieszczam w przesiewaczu.
    Przesiewam do masy jajecznej i łopatką dokładnie mieszam.
    Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
    Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
    Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
    Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 24 cm i 10cm wysoki.
    Aby uzyskać równe blaty do krojenia biszkoptu używam noża strunowego.
    Biszkopt przekroiłam na 4 blaty.
  • tort 2. Krem:
    W łyżce zimnego mleka rozpuszczam kawę.
    Masło o temperaturze pokojowej miksuję do białości. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję skondensowane mleko. Po połączeniu mleka i masła dodaję kawę. Miksuję do uzyskania gładkiego kremu.
  • tort 3. Składanie tortu:
    tort składam w rancie cukierniczym wyłożonym folią do rantów. Warstwy tortu: biszkopt nasączony nalewką, krem, maliny, biszkopt nasączony nalewką, krem, maliny, biszkopt nasączony nalewką, krem, maliny, biszkopt nasączony nalewką posmarowany cienką warstwą kremu. Tak przygotowany tort przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
    Przed podaniem tort wyjmuję z rantu i folii. Dekoruję malinami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować