Tort ze świeżymi malinami i kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach.
Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
Następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek.
Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel.
Mąkę pszenną razem ze skrobią kukurydzianą umieszczam w przesiewaczu.
Przesiewam do masy jajecznej i łopatką dokładnie mieszam.
Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 24 cm i 10cm wysoki.
Aby uzyskać równe blaty do krojenia biszkoptu używam noża strunowego.
Biszkopt przekroiłam na 4 blaty.
2.Krem:
W łyżce zimnego mleka rozpuszczam kawę.
Masło o temperaturze pokojowej miksuję do białości. Nie przerywając miksowania stopniowo dodaję skondensowane mleko. Po połączeniu mleka i masła dodaję kawę. Miksuję do uzyskania gładkiego kremu.
3.Składanie tortu:
tort składam w rancie cukierniczym wyłożonym folią do rantów. Warstwy tortu: biszkopt nasączony nalewką, krem, maliny, biszkopt nasączony nalewką, krem, maliny, biszkopt nasączony nalewką, krem, maliny, biszkopt nasączony nalewką posmarowany cienką warstwą kremu. Tak przygotowany tort przykryłam folią spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
Przed podaniem tort wyjmuję z rantu i folii. Dekoruję malinami i listkami mięty.
Komentarze