Sernik z wiśniami i pianką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ), jedną schłodzić w lodówce, drugą, mniejszą, zamrozić.
Większą część ciasta umieścić w blaszce (25/35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 15 min. w 180*C.
2.Ser:
Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć wiśnie (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku).
3.Pianka:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i kisiel. Piankę wyłożyć na wiśnie. Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto.
Piec około 50 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze