Sernik z wiśniami i pianką wiśniową

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    6 żółtek
    10 dag cukru pudru

    Ser:
    1 kg sera zmielonego
    4 jajka
    30 dag cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    4 łyżki miękkiego masła

    Pianka:
    2 kisiele wiśniowe
    6 białek
    8 łyżek cukru

    Dodatkowo:
    ok. 80 dag wiśni ( mogą być świeże, mrożone lub z kompotu )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik z wiśniami i pianką wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 części ( 2/3 i 1/3 ), jedną schłodzić w lodówce, drugą, mniejszą, zamrozić.
    Większą część ciasta umieścić w blaszce (25/35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok. 15 min. w 180*C.
  • 2. Ser:
    Wszystkie składniki zmiksować razem do połączenia. Wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć wiśnie (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku).
  • 3. Pianka:
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i kisiel. Piankę wyłożyć na wiśnie. Na wierzch zetrzeć pozostałe, zamrożone ciasto.
    Piec około 50 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować