Tort z truskawkami i czekoladą

4.5 (179 ocen)

Kto nie lubi truskawek z bitą śmietaną i czekoladą ? Wszystkie te składniki znajdziesz w tym torcie :)

Składniki:

  • biszkopt :
    6 jaj + 250 g cukru + 1 łyżka cukru z wanilą
    300 g mąki + pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    krem budyniowy:
    1/2 litra mleka + 2 łyżki cukru + budyń waniliowy bez cukru + pełna łyżeczka mączki ziemniaczanej + 250 g miękkiego masła + sok z jednej limonki + 150 g cukru pudru
    masa truskawkowa :
    600 g dobrego dżemu truskawkowego + 2 galaretki truskawkowe
    masa czekoladowa :
    100 g czekolady mlecznej + 50 g czekolady gorzkiej + łyżka cukru z wanilią + 75 ml śmietanki kremówki +łyżka oleju
    500 ml śmietany kremówki +1,5 łyżki cukru pudru + łyżeczka cukru z wanilią + 2 śmietanfixy
    700 g truskawek
    poncz do nasączenia biszkoptu z wody, cukru i soku z limonki lub cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mfigk1 1. Żółtka z pięciu jajek + jedno całe jajko utrzeć z cukrami na pulchną masę, dodawać do niej po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia na przemian z ubitą pianą i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach.
    Masę przelać do tortownicy (śr. ok 25 cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180 stopni.
    Po wyjęciu biszkopt ostudzić, najlepiej jest piec dzień wcześniej.

    Zagotować 400 ml mleka, dodać cukry, do gotującego się wlać rozprowadzoną w reszcie mleka mieszankę budyniu z dodatkową łyżeczką mączki ziemniaczanej. Gotowy budyń dobrze schłodzić.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodawać po łyżce zimny budyń cały czas ucierając, na koniec wlać sok z limonki.

    Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wymieszać z dżemem truskawkowym, dobrze schłodzić.

    Śmietankę (75 ml) zagotować z cukrem waniliowym, zalać połamane wcześniej kawałki czekolady, mieszać aż do całkowitego rozprowadzenia, pod koniec dodać olej, postawić do wystudzenia.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukrów i zagęstnika, schłodzić.

    Biszkopt przeciąć na 2 blaty, każdy nasączyć ponczem.
    Na pierszy blat nałożyć masę z dżemem i krem budyniowy.
  • image-0909a7f 2. Przykryć drugim nasączonym blatem i czynność powtórzyć, resztą kremu wysmarować boki.
  • image-0cw4exl 3. Szprycę lub rękaw cukierniczy napełnić bitą śmietaną, wypełnić nią całą powierzchnię tortu, ułożyć umyte i oszuszone truskawki.
  • image-07kpgfn 4. Całkowicie zimną czekoladę włożyć do dekoratora z najmniejszą końcówką, nałożyć kleksiki w miejsca pomiędzy truskawkami.
  • image-0lvj6b9 5. Przed podaniem tort dobrze schłodzić, kroić nożem zanurzanym we wrzątku.
  • image-1lex6u1 6. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować