Kto nie lubi truskawek z bitą śmietaną i czekoladą ? Wszystkie te składniki znajdziesz w tym torcie :)
Składniki:
biszkopt :
6 jaj + 250 g cukru + 1 łyżka cukru z wanilą
300 g mąki + pełna łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowy:
1/2 litra mleka + 2 łyżki cukru + budyń waniliowy bez cukru + pełna łyżeczka mączki ziemniaczanej + 250 g miękkiego masła + sok z jednej limonki + 150 g cukru pudru
masa truskawkowa :
600 g dobrego dżemu truskawkowego + 2 galaretki truskawkowe
masa czekoladowa :
100 g czekolady mlecznej + 50 g czekolady gorzkiej + łyżka cukru z wanilią + 75 ml śmietanki kremówki +łyżka oleju
500 ml śmietany kremówki +1,5 łyżki cukru pudru + łyżeczka cukru z wanilią + 2 śmietanfixy
700 g truskawek
poncz do nasączenia biszkoptu z wody, cukru i soku z limonki lub cytryny
Tort z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka z pięciu jajek + jedno całe jajko utrzeć z cukrami na pulchną masę, dodawać do niej po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia na przemian z ubitą pianą i wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach.
Masę przelać do tortownicy (śr. ok 25 cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Po wyjęciu biszkopt ostudzić, najlepiej jest piec dzień wcześniej.
Zagotować 400 ml mleka, dodać cukry, do gotującego się wlać rozprowadzoną w reszcie mleka mieszankę budyniu z dodatkową łyżeczką mączki ziemniaczanej. Gotowy budyń dobrze schłodzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodawać po łyżce zimny budyń cały czas ucierając, na koniec wlać sok z limonki.
Galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wymieszać z dżemem truskawkowym, dobrze schłodzić.
Śmietankę (75 ml) zagotować z cukrem waniliowym, zalać połamane wcześniej kawałki czekolady, mieszać aż do całkowitego rozprowadzenia, pod koniec dodać olej, postawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukrów i zagęstnika, schłodzić.
Biszkopt przeciąć na 2 blaty, każdy nasączyć ponczem.
Na pierszy blat nałożyć masę z dżemem i krem budyniowy.
2.Przykryć drugim nasączonym blatem i czynność powtórzyć, resztą kremu wysmarować boki.
3.Szprycę lub rękaw cukierniczy napełnić bitą śmietaną, wypełnić nią całą powierzchnię tortu, ułożyć umyte i oszuszone truskawki.
4.Całkowicie zimną czekoladę włożyć do dekoratora z najmniejszą końcówką, nałożyć kleksiki w miejsca pomiędzy truskawkami.
5.Przed podaniem tort dobrze schłodzić, kroić nożem zanurzanym we wrzątku.
Komentarze