Tort z pyszną masą Michałkową

4 (6 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kakaowy biszkopt, mus z białej czekolady z żelką malinową, krem z cukierków Michałków klasycznych, tynk Milky Way.... i dużo ozdób z masy cukrowej dla strażaka, kierowcy karetki, biegacza i rowerzysty w jednym :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
    - 7 jajek
    - 180g cukru drobnego
    - 1020g mąki pszennej
    - 40g gorzkiego kakao
    - kilka kropli olejku arakowego
    KREM Z CUKIERKÓW MICHAŁKI
    ŻELKA MALINOWA
    MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
    TYNK MILKY WAY
    MECH Z MIKROFALI

    ZMIELONE CIASTKA OREO
Wystaw ocenę:

4 (6 ocen)

Tort z pyszną masą michałkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT 1. BISZKOPT:
    Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z kakao przez sito. Oddzielić białka od żółtek. Włączyć piekarnik na 165*C, grzanie góra-dół.
    Białka ze szczyptą soli ubijać na sztywno. Dodawać po łyżce drobnego cukru do wypieków. Cały czas na najwyższych obrotach. Jak cały cukier zmiksujemy, dodawać po jednym żółtku i na zakończenie kilka kropli olejku zapachowego. Odłożyć mikser. Szpatułką połączyć masę jajeczną z mąką i kakaem. Przełożyć do formy. Papier wykładamy tylko na spód, boków formy nie smarować.
    Piec przez 45-50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i uderzyć lekko o blat. Biszkopt pozostawić w formie do ostygnięcia. Następnie nożem oddzielić boki biszkoptu od rantu, wyjąc i odwrócić do góry dnem.

    ŻELKA MALINOWA:
    gotowy mus malinowy 400g
    8 g żelatyny + łyżka zimnej wody

    Gotowy mus własnej roboty przelewam ze słoika do garnuszka i podgrzewam. Napęczniałą żelatynę podgrzewam kilka sekund w mikrofali i wlewam do musu. Przelewam do foremki wyścielonej folią aluminiową i chowam do lodówki na całą noc.

    KREM Z CUKIERKÓW MICHAŁKÓW:
    330g śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    18 sztuk cukierków Michałki klasyczne

    Dzień wcześniej rozpuszczamy cukierki w śmietance. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Cukierki kroimy w kawałeczki i dorzucamy do śmietanki. Mieszamy cały czas aż rozpuszczą nam się wszystkie cukierki, chwilę to potrwa. Jak wszystko się rozpuści, wyłączamy palnik i czekamy aż ostygnie. Nakrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia wyciągamy z lodówki i od razu ubijamy na najszybszych obrotach, jak zgęstnieje dodajemy zimne mascarpone i razem łączymy w pyszny krem. Gotowy krem od razu wykładamy na biszkopt.

    MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
    270ml śmietany 30% schłodzonej
    135ml śmietany 30%
    200g białej czekolady
    6g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody

    Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. W rondelku zagotować 135ml śmietanki. Zdjąć rondelek z palnika i rozpuścić w śmietance czekoladę, na jednolitą masę.
    Żelatynę podgrzać w mikrofalówce jakieś 4 sekundy, do płynnej konsystencji, ale nie zagotować. Dodać do ciepłej masy czekoladowej i energicznie ze sobą połączyć. Masę wystudzić.
    Zimną śmietankę ubić, na prawie sztywno. Odłożyć mikser. Za pomocą rózgi kuchennej stopniowo wmieszać masę czekoladową w śmietankę. Gotowy mus wykładamy bezpośrednio na ciasto (jak wyjdzie nam za rzadki można chwilę schłodzić w lodówce). Wykładamy najpierw połowę musu, kładziemy żelkę malinową na środek i resztę musu. Przykrywamy biszkoptem i odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

    TYNK MILKY WAY:
    70ml mleka 3,2%
    70g drobnego cukru
    100g mleka w proszku
    280g masła 82%

    Mleko w proszku przesiać.
    W rondelku rozpuścić cukier w mleku 3,2%, mleka nie zagotować tylko lekko podgrzać.
    W misce ucieramy masło (w temperaturze pokojowej) na jasną i puszystą masę, ok. 20min.
    Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku, energicznie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Dodajemy masę do utartego masła w dwóch turach. Całość miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jednolitego kremu. W tym momencie można dodać jakiś barwnik, jak mamy taką potrzebę. Najpierw miksujemy na najwyższych obrotach a potem chwilę na małych, aby pozbyć się powietrza w kremie. Jeśli krem wyjdzie nam za luźny, można go chwilkę schłodzić w lodówce.
    Tort przed otynkowaniem powinien być wcześniej dobrze schłodzony.
    Pierwsza warstwa tynku powinna być cienka i tort trzeba schłodzić w lodówce min. 30 min do godziny. Tynk trzymamy w tym czasie na blacie. Po tym czasie tynkujemy już pozostałą resztą kremu i ozdabiamy.
    Tort kroimy gorącym nożem.

    MECH Z MIKROFALI:
    1 jajko
    10g cukru drobnego
    30g płynnego miodu
    25g mąki
    5g proszku do pieczenia
    zielony barwnik

    Do miseczki wbijamy jajko i cukier, łączymy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki i za pomocą rózgi kuchennej łączymy ze sobą. Przelewamy do naczynia, które można użyć w mikrofalówce. Podgrzewamy przez 70sekund. Po przestudzeniu ciasto odrywamy na kawałki.


    SKŁADANIE TORTU:

    BLAT – PONCZ - MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY – ŻELKA MALINOWA – MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY - BLAT – PONCZ – KREM MICHAŁKOWY – PONCZ - BLAT - TYNK MILKY WAY

Porady

Tort był potrzebny na sobotę, więc pracę rozłożyłam tak: ŚRODA: upiekłam biszkopt w rancie i przygotowałam żelkę malinową oraz rozpuściłam cukierki w śmietance. CZWARTEK: przekroiłam biszkopt na 3 blaty i zaczęłam składać tort w rancie przekładając masami (masy robiłam na bieżąco) i włożyłam do lodówki (dobrze zabezpieczony przed pochłanianiem zapachów z lodówki). PIĄTEK: wyjęłam tort z rantu, tort się nieco ocieplał a ja w tym czasie przygotowałam tynk Milky Way, nałożyłam pierwszą warstwę tynku CIENKĄ i odłożyłam do lodówki na godzinę. Po tym czasie dokończyłam tynkować tort resztą. Położyłam dekorację i schowałam do lodówki. Tort kroimy gorącym nożem, wystarczy przelać wrzątkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować