bezjajeczny TĘCZOWY tort z masą budyniową

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny tort bez zawartości jajek w cieście, zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem, przygotowany na urodziny dla dziecka lub inną imprezę np. Dzień dziecka będzie wspaniałą atrakcją dla naszych milusińskich

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dekoracja:

    ok. 1 i 0,5 opakowania cukierków MiMi 230g

    ciasto:

    400 g mąki
    400 g cukru ( ja użyłam 300 g )
    6 łyżeczek z kopką gorzkiego kakao
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    160 ml oleju
    500 ml wody ( ja użyłam bardzo letniej )
    2 łyżeczki aromatu waniliowego

    masa budyniowa:

    3 szklanki mleka
    200g masła
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Bezy Cukierki Ciasto

Bezjajeczny tęczowy tort z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bez jajeczny TĘCZOWY tort z masą budyniową 1. Wszystkie składniki przekładamy do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja dodatkowo papier natłuściłam ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 - 40 min. w temp.180 stopni - DO SUCHEGO PATYCZKA.
    Gdy przestygnie to przekrawamy na 2 blaty.
    ( forma 28 cm )
  • bez jajeczny TĘCZOWY tort z masą budyniową 2. Przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty.aż budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Większą część masy rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim blatem. Na końcu posmarować pozostałą masą całość ciasta i udekorować czekoladowymi cukierkami w kolorowej polewie. Zamiast masy można całość tortu polać np. rozpuszczoną czekoladą, lub polewą i wtedy obłożyć cukierkami - będą lepiej się trzymały, bo na masie budyniowej by za bardzo nie zjeżdżały z tortu - najlepiej udekorować na godz.przed podaniem a tort przed dekoracją trzymać w lodówce.

Porady

Ważne by wszystkie składniki ciasta miały temp.pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cukier Kakao Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować