Tort z masą budyniową i malinami

  • wyświetlono: 277 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort na urodziny lub inną wyjątkową okazję :)

IMG_1607 — kopia
  • 15 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

biszkopt biały: 3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt kakaowy: 3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem budyniowo-maślany: 1,5 kostki masła
2 budynie śmietankowe z cukrem (po 60 g)
0,75 l mleka
2 łyżki kakao
sok z połowy cytryny
poncz: szklanka mocnej herbaty z cukrem i sokiem z cytryny
ponadto: 150 g malin
wiórki kokosowe
ozdoby cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z masą budyniową i malinami

  • 1. Biszkopt biały: białka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i połącz z masą jajeczną. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudź, przekrój wzdłuż na trzy blaty. Każdy blat naponczuj.
  • 2. Biszkopt kakaowy: jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao i połącz z masą jajeczną. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 30-40 minut, do suchego patyczka. Wystudź. Przekrój wzdłuż na pół. Blaty naponczuj.
  • 3. Krem maślano-budyniowy: budynie ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch, dodając po jednej łyżce budyniu. Delikatnie połącz z sokiem z cytryny. Masę podziel na dwie części. Drugą połowę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej kilka kropel barwnika czerwonego, połącz.
  • 4. Na paterze połóż kakaowy biszkopt i posmaruj go 1/3 kremu białego. Następnie biały biszkopt, na to kakaowy krem. Dalej biały biszkopt i połowę białego kremu. Następnie kakaowy biszkopt i połowę różowego kremu. Na to biały biszkopt, a wierzch i boki rozsmarować pozostałym białym kremem. Na wierzchu zrobić rozetki z pozostałego białego i różowego kremu. Udekorować malinami i ozdobami cukrowymi. Boki tortu udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa budyniowaMalinyna urodzinytort urodzinowyna wyjątkowe okazje

Komentarze

Podobne przepisy

bez jajeczny TĘCZOWY tort z masą budyniową

Dodane przez: kiciax1

bezjajeczny TĘCZOWY tort z masą budyniową

Pyszny tort bez zawartości jajek...

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Dodane przez: Bolkaa

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

To ciasto zachwyciło wszystkich...

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych....

ciasto      z biszkoptami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

-delikatne i nieziemskie w smaku!

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

KRUCHE Z MASĄ BUDYNIOWĄ I MAKOWĄ

Ciasto kruche z budyniem i makiem....

Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galeretką

Dodane przez: Jola1977-1977

Pieczony jabłecznik z masą budyniową i galaretą

Jabłecznik upiekłam na kruchym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE