Tort z kremem mascarpone i owocami

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Tort najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki i ułożyć owoce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    mąka pszenna 110 g
    mąka ziemniaczana 40 g
    cukier puder 110 g
    duże jajka 5 szt.
    KREM:
    serek mascarpone 750 g
    śmietana kremówka 300 g
    cukier puder 2 łyżki
    PONCZ:
    cytryna ½ szt.
    woda przegotowana, ostudzona 1 szk.
    cukier 1 łyżeczka
    DODATKOWO:
    mango ½ szt.
    kiwi 1 szt.
    borówki amerykańskie 200 g
    melon ¼ szt.
    kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem Bita śmietana

Tort z kremem mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort z kremem mascarpone i owocami 1. BISZKOPT: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiewam przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
    Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smaruję. Przelewam ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
    Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
    Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.
  • 2. PONCZ: do przegotowanej wody dodać cukier i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Odstawić do wystygnięcia.
    KREM: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam pod koniec dodając cukier. Serek mascarpone przekładam do miski lekko mieszam, dodaję ubitą śmietankę i delikatnie łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.
  • 3. WYKONANIE: biszkopt dzielę na cztery blaty. Pierwszy blat nasączam zimnym ponczem, smaruję kremem, przykrywam drugim blatem i postępuję tak ze wszystkimi blatami. Kremem smaruję również boki tortu. Na wierzchu tortu układam owoce, a boki dekoruję różową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować