Tort z kremem budyniowym i ananasem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny i prosty w przygotowaniu tort.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:5 jajek
    5 łyżek zimnej wody
    5 łyżek cukru
    5 czubatych łyżek mąki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    krem: 750 ml mleka
    4 łyżki cukru
    2 op. budyniu na 500 ml każde
    200 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    oraz:200 g podłużnych biszkoptów
    6 plastrów ananasa z puszki
    1/4 soku od ananasa z puszki
    dekoracja cukrowa
    tortownica o średnicy 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort z kremem budyniowym i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i wodę i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy żółtka i olej i chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy już łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy przez 1 godz w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu "rzucamy" ciastem z ok. 30 cm na podłogę. Delikatnie odcinamy biszkopt od blaszki i zdejmujemy obręcz. Studzimy biszkopt.
    Krem: od mleka odlewamy 2/3 szkl a resztę zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej kroimy w kawałki, dodajemy cukier puder i miksujemy na krem. Następnie dodajemy partiami ugotowany zimny budyń i miksujemy, aż krem będzie jednolity.
    Ananas odsączamy z soku i kroimy każdy krążek na 8 części.Biszkopt przekrajamy na 3 krążki. Układamy 1 krążek i nasączamy go 4 łyżkami soku, na to nakładamy 4 łyżki kremu, wyrównujemy i układamy kawałki(15 szt) ananasa lekko je wciskając w krem. Na to układamy 2 krążek ciasta, nasączamy go, rozsmarowujemy 4 łyżki kremu i układamy kawałki ananasa(15 szt).Na górę układamy ostatni krążek ciasta, nasączamy go reszta soku i rozsmarowujemy resztę kremu. Układamy wokoło kawałki ananasa a na środku posypujemy dekoracją. Naokoło tortu przyklejamy biszkopty i obwiązujemy go tasiemką aby biszkopty się przykleiły. Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować