Tort "KRAINA LODU"

4.5 (162 ocen)

  • 3 godz.

Torcik upiekłam na 7 urodzinki mojej córeczki, była nim oczarowana.

  • 3 godz.

Składniki:


  • Upiec 2 biszkopty ( tortownica o średnicy 26 cm )

    10 jajek
    20 dkg mąki ziemniaczanej
    20 dkg mąki pszennej
    2 niepełne szklanki cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżeczki octu
    10 łyżeczek wody
    1 duża łyżka kakao


    Upiec 2 biszkopty (tortownica o średnicy 21 cm )

    6 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka kakao (dodajemy do 2 biszkoptu)

    Masa czekoladowa:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 kostka masła
    wiśnie

    Masa kawowa:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 kostka masła

    Masa ananasowa:
    2 puszki ananasów
    5 żółtek
    1 duży budyń śmietankowy
    1 duży cukier waniliowy
    2 kostki masła
    cukier puder do smaku


    Poncz do nasączenia biszkoptu kakaowego:

    0.5 litra wywaru z kawy rozpuszczalnej
    2 duże cukry waniliowe

    Poncz do nasączenia biszkoptu waniliowego :

    0.5 litra wywaru z herbaty
    cukier waniliowy
    amaretto do smaku

    Dodatkowo:

    Zestaw figurek kraina lodu
    wykrawaczki do robienia śnieżynek
    lukier biały i niebieski
    klej cukierniczy
    ok 1/2 szklanki cukru kryształu zabarwionego niebieskim barwnikiem spożywczym
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "kraina lodu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort 1. Tortownica 26 cm:
    Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, wodę z octem na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia podzielić na 2 części do 1 dosypać kakao. Rozlać do 2 tortownic i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.
  • Tort kraina lodu 2. Tortownica 21 cm:
    Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia podzielić na 2 części do 1 dosypać kakao. Rozlać do 2 tortownic i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.
  • tort kraina lodu 3. Masa czekoladowa
    jajka z cukrem ubić na parze ok 10 minut następnie dodać 1 i 1/2 czekolady i nadal ucierać na parze do rozpuszczenia czekolady, wystudzić i urzeć z masłem na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę i odsączone wiśnie.
  • kraina lodu 4. Masa kawowa:
    Postępować tak samo jak przy masie czekoladowej tylko zamiast czekolady dodać rozpuszczalną kawę, po przestudzeniu utrzeć z masłem.
  • 5. Masa ananasowa:
    Z ananasów odsączyć sok, dodać do niego żółtka, budyń, cukier waniliowy - ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
  • 6. Każdy biszkopt nasączyć odpowiednio ponczem i przełożyć na przemian masami. Oba torty pokryć niebieskim lukrem i powycinanymi śnieżynkami, ułożyć figurki.

Porady

Do tortu wg uznania można użyć alkoholu dla wzmocnienia smaku i aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować