Tort wiśniowy

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Przed imprezą urodzinową męża byłam bardzo zajęta. Zamierzałam kupić tort w cukierni, ale koleżanka dała mi przepis na to apetyczne ciasto.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 8 jajek
    ● 8 łyżek cukru
    ● 2 op. cukru waniliowego
    ● 8 łyżek mąki pszennej
    ● 2 łyżki mąki ziemn.
    Krem:
    ● 25 dag masła
    ● 6 łyżek cukru
    ● 7 łyżek kwaśnej śmietany
    ● 2 op. galaretki wiśniowej
    ● 20 dag wiśni z kompotu
    Lukier:
    ● 4 białka
    ● 30 dag cukru pudru
    ● 4 łyżki soku z cytryny
    ● 2-3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Tort wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy, wsypujemy
    cukry, jeszcze chwilę
    ubijamy. Dodajemy żółtka
    i mąki. Delikatnie mieszamy.
    Ciasto wlewamy do 2 wyłożonych
    pergaminem tortownic
    (śr. 26 cm). Pieczemy ok. 30
    minut w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Masa: masło roztapiamy,
    dodajemy cukier, śmietanę
    i galaretki. Mieszamy, aż się
    rozpuszczą. Jednego biszkopta
    przekrawamy. Połowę
    kruszymy i mieszamy z masą
    i wiśniami. Na drugą połowę
    wykładamy masę. Przykrywamy
    biszkoptem.
  • 3. Lukier: białka miksujemy
    z cukrem i sokiem, aż zgęstnieją.
    3/4 lukru smarujemy wierzch
    i boki ciasta. Resztę mieszamy
    z kakao. Robimy esy-floresy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować