Szwarcwaldzki tort wiśniowy

5 (188 ocen)

Wyśmienity tort na prawdziwie czekoladowym biszkopcie. W połączeniu z masą z bitej śmietany jest delikatny i puszysty. Wiśnie są zwieńczeniem zarówno smaku jak i wyglądu. Doskonały na przyjęcia. Nikt mu się nie oprze.

Składniki:

  • Biszkopt:

    140g gorzkiej czekolady
    75g masła
    6 jajek
    180g cukru
    100g mąki pszennej
    50g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:

    słoik dżemu wiśniowego
    50 ml wódki wiśniowej lub wiśniówki
    800ml słodkiej śmietany 30%
    3 opakowania cukru waniliowego

    Do dekoracji:

    kilkanaście wiśni (mogą być świeże, z kompotu lub dżemu)
    100g gorzkiej lub mlecznej czekolady pokrojonej na drobne kawałki
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Szwarcwaldzki tort wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorzką czekoladę i masło roztopić na parze. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo przestudzoną czekoladę z masłem. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Białka z mąką dodać do masy z żółtek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 40min. Ostudzić.
  • 2. Ostudzony biszkopt przekroić dwukrotnie, tak aby powstały 3 krążki. Dwa krążki biszkoptowe nasączyć wódką wiśniową lub wiśniówką (pozostawiając trochę do nasączenia 3 krążka) i posmarować dżemem wiśniowym. Krążki wstawić na chwilę do lodówki.
  • 3. Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy.
  • 4. Jeden z krążków z dżemem ułożyć jako spód tortu. Na biszkopt wyłożyć 1/4 śmietany. Przykryć drugim krążkiem z dżemem. Nałożyć znowu ¼ śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Biszkopt nasączyć pozostałą wódką wiśniową (wiśniówką). Boki i wierzch posmarować śmietaną. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i zrobić kilkanaście kleksów i na każdym położyć wiśnię. Boki i środek tortu posypać płatkami czekolady. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować