Tort warzywny

  • wyświetlono: 2313 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto filo i masa warzyw, trochę sera feta oraz żółtego, do tego chwila pieczenia i mamy fantastyczne danie, które smakuje rewelacyjnie na ciepło i równie dobrze na zimno.

aczp1
  • 60min

Składniki

5-6 arkuszy ciasta filo
50 g masła
1 łyżka oleju
250 g fasolki szparagowej
200 g szpinaku w liściach
200 g dyni
2 czerwone papryki
1 średnia cukinia
200 g sera typu feta
4-5 plastrów sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny

Sposób przygotowania przepisu:

Tort warzywny

  • 1. Szpinak podsmażamy na 1 łyżce oleju z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Fasolkę obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy na sicie.
    Dynię podsmażamy na 1 łyżce oleju do momentu, aż nieco zmięknie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej (opcjonalnie). Studzimy.
    Paprykę opiekamy w piekarniku lub nad palnikiem do momentu, aż skórka zrobi się czarna, wkładamy do foliowego woreczka, a następnie obieramy ze skóry. Cukinię kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm, podsmażamy na patelni grillowej. Formę o średnicy 20 cm i wysokości około 10 cm smarujemy masłem, resztę masła roztapiamy. Wykładamy ją arkuszami ciasta filo, każdy smarując rozpuszczonym masłem. Ciasto powinno pokrywać całą formę i wystawać poza nią. Na ciasto wykładamy szpinak, następnie kruszymy połowę sera typu feta. Kolejne warstwy to: czerwona papryka, fasolka szparagowa, dynia, druga połowa pokruszonego sera typu feta, plastry cukinii, plastry sera żółtego. Całość dociskamy delikatnie dłonią i przykrywamy wystającym ciastem filo.
    Całość smarujemy roztopionym masłem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st.C na 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy tort z piekarnika, pozwalamy po przestygnąć 10 minut i kroimy na porcje.
    Aby uzyskać ładne kawałki tortu pieczemy go wcześniej, studzimy, kroimy na porcje i podgrzewamy. Dzięki temu ładnie wygląda po pokrojeniu, a wystudzenie i ponowne podgrzanie powoduje, że czujemy prawdziwą głębię smaków warzyw...

Porady

warzywa muszą być dobrze odsączone z wody, aby ciasto filo nie było mokre po upieczeniu, a chrupiące.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzupaprykafasolka szparagowaDyniafilowiosenne danie

Komentarze

Podobne przepisy

Sandwicze warzywne

Dodane przez: grumko

Sandwicze warzywne

Stany Zjednoczone: Sandwicze warzywne

Tort kanapkowy

Dodane przez: dorota w

Tort kanapkowy

Tort, tym razem nie na słodko....

Warzywny zegar

Dodane przez: Konto nieaktywne

Warzywny zegar

polecam ;-)

image-06fl373

Dodane przez: pm134

Warzywne wieżyczki

To smaczna i zdrowa przekąska idealnie...

Leczo warzywne

Dodane przez: Gosiaczek118

Leczo warzywne

Leczo pamiętam z rodzinnego domu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE