PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tort naleśnikowy ze szpinakiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/73/e44060625028094dbdf75c0f92ca2377a0ed66fd.jpeg29341670http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-nalesnikowy-ze-szpinakiem
10 usmażonych naleśników
nadzienie szpinakowe:
mały pęczek świeżego szpinaku
1 pokrojona w kostkę cebula + 2 posiekane ząbki czosnku + łyżeczka masła +
100 ml śmietany 30 %
sól i pieprz mielony do smaku
pozostałe składniki: mała puszka (200 g) mini groszku z marchewką
100 g szynki wędzonej w plasterkach (opcjonalnie)
3 jajka + 100 g serka topionego + 100 ml. śmietanki słodkiej 10 % + sól i pieprz
150 g tartego sera żółtego
łyżka ketchupu + łyżka sosu tatarskiego (ew. majonezu) + trochę posiekanej zieleniny na wierzch
Sposób przygotowania przepisu:
Tort naleśnikowy ze szpinakiem
1.
Szpinak umyć, zblanszować, pokroić, przysmażyć na maśle z cebulką i czosnkiem, dolać śmietankę, przyprawić, dusić do zredukowania płynów.
Jajka krótko zmiksować, dodać serek topiony, śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4 naleśniki pokroić w paski, podzielić na dwie części.
Pozostałe naleśniki posmarować masą szpinakową, zrolować i pokroić w słupki ok. 2,5 cm.
Tortownicę (śr. 25 cm) wysmarować, wysypać bułką tartą, na spód wyłożyć jedną warstwę pokrojonego makaronu z nalesników, na to umieścić słupki szpinakowe, pomiędzy nie wysypać groszek z marchewką.
2.
Na to druga warstwa pokrojonych naleśników i plastry szynki, jeśli ma to być tort bezmięsny rezygnujemy z szynki.
3.
Zalać mieszanką jajeczno śmietanową, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, zapiekać 20 minut, po tym czasie wysunąć, posypać tartym serem i ponownie zapiec aż do zrumienienia powierzchni.
4.
Wierzch polać ketchupem i sosem tatarskim, posypać zieleniną.
5.
Smacznego !!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze