Tort urodzinowy Myszka Minnie dla mojej Bratowej – Ewy Tort jest składa się z biszkoptu kakaowego, kremu czekoladowego z malinami i borówką. Palce lizać.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Biszkopt:
10 jajek
3/4 szkl cukru
1 i 3/4 szkl mąki
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500 g serka mascarpone
700 g śmietanki kremówki
3/4 szkl cukru pudru
200g mlecznej czekolady
Masa do dekoracji:
4 op budyniu śmietankowego z cukrem
500 ml mleka
500 g margaryny
Tort urodzinowy ” miszka minnie” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i miksowac do momentu uzyskania puszystej masy.
2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec 40 min w 180 stopniach.
3. Masa: Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej
4. Ciepłą lecz nie gorącą czekoladę dodaj do serka i delikatnie wymieszać
5. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem.
6. Ubitą śmietanę dodać do serka z czekoladą i delikatnie wymieszać – włożyć do lodówki na godzinę
7. Masa do dekoracji: Budynie ugotuj. Ostudź. Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń. Masę podziel na trzy części. Do jednej dodaj barwnik czarny do drugiej czerwony – wymieszaj – najlepiej mikserem. Trzecią pozostaw białą
8. Biszkopt przekrój na trzy blaty. I namocz go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny
9. Układamy tort :
Biszkopt, 1/4 masy, owoce, 1/4 masy, biszkopt, 1/4 masy, owoce, 1/4 masy biszkopt.
10. Wierzch tortu jak i boki smarujemy białą masą do dekoracji i wyrównujemy. Do szprycy z końcówką – małą dziurką przekładamy czarny barwnik. I rysujemy głowę myszki minnie – najlepiej użyć do tego wydrukowanej kartki – wyciąć i przyłożyć na tort i odrysować . Wyciągnąc kartkę i dorysować detale.
11. Do drugiego rękawa cukierniczego również z tą samą końcówką co wyżej przekładamy czerwoną masę i wypełniamy nią kokardę oraz język.
12. Na stolnicy oprószonej cukrem pudrem rozwałkowujemy czerwoną masę – tak by można było obtoczyć nią tort. I przycinamy wstążkę. Masą obtaczamy tort dookoła i gładzimy ręką. Z pozostałej masy czerwonej wycinamy dwie wstążki i tworzymy z nich kokardę i przyklejamy do wstążki.
13. Rozwałkowujemy białą mase i wycinamy z niej małe kropki i przyklejamy do wstążki i kokardki. Masę cukrową na torcie z daleka i delikatnie pryskamy spirytusem – by z czerwoenj masy znikł cukeir puder
14. Wiórkami czerwonymi dekorujemy „puste”boki tortu.
Komentarze