Tort urodzinowy ” Miszka Minnie”

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort urodzinowy Myszka Minnie dla mojej Bratowej – Ewy Tort jest składa się z biszkoptu kakaowego, kremu czekoladowego z malinami i borówką. Palce lizać.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    10 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 i 3/4 szkl mąki
    2 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    500 g serka mascarpone
    700 g śmietanki kremówki
    3/4 szkl cukru pudru
    200g mlecznej czekolady

    Masa do dekoracji:
    4 op budyniu śmietankowego z cukrem
    500 ml mleka
    500 g margaryny

    Ponad to:

    300 g borówki amerykańśkiej

    300 g malin

    250 g masy cukrowej czerwonej

    50 g masy cukrowej białej

    barwniki w proszku – czarny i biały

    około 50 g wiórek czerwonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy ” miszka minnie” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i miksowac do momentu uzyskania puszystej masy.
    2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Piec 40 min w 180 stopniach.
    3. Masa: Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej
    4. Ciepłą lecz nie gorącą czekoladę dodaj do serka i delikatnie wymieszać
    5. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem.
    6. Ubitą śmietanę dodać do serka z czekoladą i delikatnie wymieszać – włożyć do lodówki na godzinę
    7. Masa do dekoracji: Budynie ugotuj. Ostudź. Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń. Masę podziel na trzy części. Do jednej dodaj barwnik czarny do drugiej czerwony – wymieszaj – najlepiej mikserem. Trzecią pozostaw białą
    8. Biszkopt przekrój na trzy blaty. I namocz go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny
    9. Układamy tort :
    Biszkopt, 1/4 masy, owoce, 1/4 masy, biszkopt, 1/4 masy, owoce, 1/4 masy biszkopt.
    10. Wierzch tortu jak i boki smarujemy białą masą do dekoracji i wyrównujemy. Do szprycy z końcówką – małą dziurką przekładamy czarny barwnik. I rysujemy głowę myszki minnie – najlepiej użyć do tego wydrukowanej kartki – wyciąć i przyłożyć na tort i odrysować . Wyciągnąc kartkę i dorysować detale.
    11. Do drugiego rękawa cukierniczego również z tą samą końcówką co wyżej przekładamy czerwoną masę i wypełniamy nią kokardę oraz język.
    12. Na stolnicy oprószonej cukrem pudrem rozwałkowujemy czerwoną masę – tak by można było obtoczyć nią tort. I przycinamy wstążkę. Masą obtaczamy tort dookoła i gładzimy ręką. Z pozostałej masy czerwonej wycinamy dwie wstążki i tworzymy z nich kokardę i przyklejamy do wstążki.
    13. Rozwałkowujemy białą mase i wycinamy z niej małe kropki i przyklejamy do wstążki i kokardki. Masę cukrową na torcie z daleka i delikatnie pryskamy spirytusem – by z czerwoenj masy znikł cukeir puder
    14. Wiórkami czerwonymi dekorujemy „puste”boki tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować