Tort urodzinowy „fotograf” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodaj cukier a następnie dodawaj po 1 żółtku i jeszcze chwile ubijaj
2. Do masy jajecznej dodaj mąkę ,kakao, oraz budynie i dobrze wymieszaj. Wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekanrika nagrzanego do 180 stopni i piecz 45 minut
3. Krem :2/3 mleka zagotuj. Do reszty dodaj mąkę cukier i dobrze wymieszaj. Masę wlej do gotującego się mleka i ugotuj budyń – cały czas mieszając. Budyń dobrze ostudź.
5. Krem do dekoracji:Budynie ugotuj. Ostudź.Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń. Masę do dekoracji barwimy na pożądane kolory.
6. Układamy tort: 1/3 biszkoptu. 1/4 kremu, 1/2 owoców ( borówki i truskawki) , 1/4 kremu, 1/3 biszkoptu. 1/4 kremu, 1/2 owoców, 1/4 kremu, biszkopt. Całość wkładamy do lodówki na 2 godziny
7. Wierzch tortu smarujemy cienką warstwa kremu do dekoracji. układamy szablon, I odrysowujemy kontury. Ściągamy szablon i dorysowujemy detale za pomocą szprycy i końcówki z mała dziurką
8. Wypełniamy odrysowany wzór kolorami. Boki i górę tortu ozdabiami za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.
Komentarze