Tort urodzinowy „fotograf”

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Taki tort stworzyłam dla mojego Męża w dniu 33 urodzin

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    9 jajek
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1, 5 łyzeczki proszek do pieczenia
    4 budynie czekoladowe
    1 1/2 szkl cukru

    Krem:

    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 op cukru wanilinowego
    250 g margaryny
    1 szkl cukru pudru

    Krem do dekoracji:

    4 op budyniu śmietankowego z cukrem
    500 ml mleka
    500 g margaryny

    Ponad to :

    Barwniki spożywcze
    borówka amerykańska , truskawki,

    szablon ( wydrukowany obrazek i wycięty )

    Tortownica o śr.28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort urodzinowy „fotograf” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając dodaj cukier a następnie dodawaj po 1 żółtku i jeszcze chwile ubijaj

    2. Do masy jajecznej dodaj mąkę ,kakao, oraz budynie i dobrze wymieszaj. Wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekanrika nagrzanego do 180 stopni i piecz 45 minut

    3. Krem :2/3 mleka zagotuj. Do reszty dodaj mąkę cukier i dobrze wymieszaj. Masę wlej do gotującego się mleka i ugotuj budyń – cały czas mieszając. Budyń dobrze ostudź.

    4. Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Ewentualnie dosłodź cukrem pudrem.

    5. Krem do dekoracji:Budynie ugotuj. Ostudź.Margarynę utrzyj , stopniowo dodawaj budyń. Masę do dekoracji barwimy na pożądane kolory.

    6. Układamy tort: 1/3 biszkoptu. 1/4 kremu, 1/2 owoców ( borówki i truskawki) , 1/4 kremu, 1/3 biszkoptu. 1/4 kremu, 1/2 owoców, 1/4 kremu, biszkopt. Całość wkładamy do lodówki na 2 godziny

    7. Wierzch tortu smarujemy cienką warstwa kremu do dekoracji. układamy szablon, I odrysowujemy kontury. Ściągamy szablon i dorysowujemy detale za pomocą szprycy i końcówki z mała dziurką

    8. Wypełniamy odrysowany wzór kolorami. Boki i górę tortu ozdabiami za pomocą szprycy z końcówką do rozetek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować