Tort urodzinowy cytrynowo- kawowy

4.5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Smaczny okazjonalny tort. Doskonały na uroczystości rodzinne oraz święta.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt 1:
    4 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 łyżka oleju

    Biszkopt 2:
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki pszennej mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    40 dag masła "extra"
    aromat cytrynowy
    sok z cytryny- do smaku
    kawa rozpuszczalna

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    4 łyżki cukru
    kilka kropli aromatu arakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy Desery Biszkopty

Tort urodzinowy cytrynowo- kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt 1

    Ubijamy pianę z białek, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, po 1 żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej, delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na tortownicę ( o średnicy 25 cm) wysmarowaną olejem i wysypaną tartą bułką.
    Pieczemy w temp. 180 przez ok. 40 min. na złoty kolor – sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
    Wyjmujemy z tortownicy, studzimy.
  • 2. Biszkopt 2

    Żółtka ucieramy z cukrem, dodając stopniowo przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek. Mieszamy łyżką. Wlewamy olej.
    Wylewamy na tortownicę ( przygotowaną już ).
    Pieczemy na złoty kolor.
    Wyjmujemy z tortownicy. Studzimy.
  • 3. Masa

    5 całych jajek ubijamy na parze ( do garnka z gorącą wodą postawionego na ogniu, wstawiamy mniejsze naczynie ) z 1 szklanką cukru, 1 cukrem waniliowym – na sztywną masę. Studzimy. Następnie ucieramy z 2 kostkami masła- 40 dag.
    Dzielimy na 2 części.
    Do pierwszej dodajemy aromat cytrynowy i sok z cytryny – do smaku.
    Do drugiej dodajemy wystudzoną kawę rozpuszczoną w małej ilości wody mocną, zaparzoną.
  • 4. Następnie wystudzone biszkopty nasączamy ponczem.
  • 5. Wykonanie torta

    Biszkopt I smarujemy masą cytrynową, nakładamy biszkopt II i masę kawową.
    Wierzch smarujemy masą jasną i dekorujemy wg uznania.
    Można kupić gotowe, ładne ozdoby marcepanowe na tę okoliczność.
  • 6. Smacznego życzę :)

Porady

Ten tort piekłam na 8- urodziny synka. W wersji dla dzieci jest bezalkoholowy. Dla dorosłych można dodać do masy- dowolny alkohol. Do ponczu także można wlać spirytus lub zrobić go z naparu mocnej, osłodzonej herbaty. Do mas można dodać pokrojone owoce np: ananasy, namoczone rodzynki lub pokruszoną czekoladę gorzką. Wierzch dekorujemy w/g uznania. Można polać białą polewą, posypać płatkami migdałowymi- wersja biała. Albo polać czekoladową polewą ciemną, obsypać kolorowym kokosem. Inna wersja- oblewamy wierzch galaretką, wykładamy nań ulubione owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa rozpuszczalna Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować