Krem śmietanowy:
600ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Żelka truskawkowa:
300 g mrożonych truskawek
3 łyżki cukru
5 g żelatyny
Dodatkowo:
200 g świeżych truskawek
4 łyżki dżemu truskawkowego
sok truskawkowy z odrobiną alkoholu do nasączenia
beziki do dekoracji
kilka cukierków michałków kokosowych
barwnik spożywczy różowy
kwiaty do dekoracji np. goździki
Tort truskawkowo-czekoladowy z kokosową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka nie przerywając ubijania.
Do uzyskanej masy wsypać przesiane suche składniki. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika a następnie z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Wystudzić w temperaturze pokojowej, przekroić na 2 blaty.
2.Żelka truskawkowa:
Około 300g truskawek z cukrem podgrzewać w garnuszku do zagotowania, zblendować. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, zdjąć truskawki z gazu i dodać żelatynę dokładnie mieszając do jej rozpuszczenia. Powstałą masę lekko przestudzić i przelać do rantu o średnicy ok. 20cm zabezpieczonego folią spożywczą, odstawić do lodówki do stężenia.
3.Przygotować krem czekoladowy. W małym garnuszku podgrzać śmietankę 30%, rozpuścić w niej mleczną czekoladę. Odstawić na 6 godzin do lodówki, po tym czasie śmietankę ubić, na koniec dodać serek mascarpone i jeszcze raz krótko ubić.
4.Przygotować wstawkę kokosową. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać po łyżce cukru dalej miksując na najwyższych obrotach. Do ubitej piany wmieszać delikatnie wiórki i przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15- 17 minut. Wystudzić.
5.Przygotować krem śmietanowy. Śmietankę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru oraz soku z cytryny. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. 2/3 kremu odłożyć do otynkowania tortu, z tego 1/3 zabarwić różowym barwnikiem.
6.Tort składać w rancie. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć sokiem truskawkowym, nanieść połowę kremu śmietanowego, wyłożyć żelkę truskawkową, naniesć drugą połowę kremu śmietanowego i posmarować dżemem truskawkowym. Następnie położyć kokosowy blat, posmarować połową kremu czekoladowego, na krem wyłożyć pokrojone w grube plastry truskawki i znów posmarować pozostałym kremem czekoladowym. Na wierzch położyć drugi blat biszkoptu i nasączyć sokiem truskawkowym.
Tort otynkować kremem śmietanowym białym i zabarwionym na różowo. Górę tortu udekorować całymi truskawkami, bezikami, przekrojonymi cukierkami oraz kwiatami i ewentualnie pozostałym kremem.
Komentarze