Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową

  • wyświetlono: 2089 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 1

Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Sprawia radość nie tylko jubilatowi, ale także gościom. Dużą popularnością cieszą się ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić - są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko i przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą.

Logo czarne 800 i 150
  • 20 porcje
  • 185min
  • Trudny

Składniki

Biszkopt

5 jajek
100 g mąki tortowej
35 g mąki ziemniaczanej
160 g cukru
szczypta soli

Krem chałwowy

600 ml śmietany kremówki
350 g czekolady mlecznej
350 g chałwy waniliowej
250 g mascarpone

Krem waniliowy

250 ml śmietany kremówki
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Frużelina malinowa

300 g malin
80 g cukru
1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki żelatyny

Krem do tynkowania tortu

250 ml śmietany kremówki
150 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nasączenie

250 ml wody mineralnej
2 łyżki cukru
2-3 łyżki soku z cytryny

Ganache

100 g czekolady gorzkiej
100 g śmietany kremówki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort chałwowo - waniliowy z frużeliną malinową

  • 1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Do piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Oba rodzaje mąki mieszamy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy z białek i delikatnie mieszamy, najlepiej przy pomocy szpatułki.
    Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty.
  • 2. Krem chałwowy

    Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodajemy schłodzone mascarpone i pokruszoną chałwę. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

    Krem waniliowy

    Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii.
  • 3. Frużelina malinowa

    Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gotujących się malin. Mieszamy dokładnie chwilę gotujemy. Odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do malin. Mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje.

    Nasączenie

    Do wody dodajemy cukier i pozostałe składniki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  • 4. Przełożenie

    Tort składamy w rancie cukierniczym. Pierwszy blat biszkoptu układamy na podkładzie, nasączamy ponczem i wykładamy połowę kremu chałwowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go, wykładamy frużelinę malinową i krem waniliowy. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy ponczem i wykładamy resztę kremu chałwowego. Wierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.
    Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant. Tynkujemy równo i dokładnie kremem waniliowym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce.

    Ganache

    Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami i kwiatami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortchałwaurodzinyMaliny

Komentarze

Podobne przepisy

Tort chałwowy

Dodane przez: zzewa

Tort chałwowy

Pyszny tort na każdą okazję

Ciasto malinowo chałwowe

Dodane przez: sabinaziemba

Ciasto malinowo chałwowe

Jestem uczennicą technikum żywienia....

Fit torcik z chia i frużeliną malinową

Dodane przez: Andzia Pichci

Fit torcik z chia i frużeliną malinową

Coś pysznego i słodkiego w zdrowszej...

Tort z malinami i czekoladą z galaretką

Dodane przez: anamarisworld

Tort malinowo-czekoladowy z galaretką

Pyszny lekki tort na bazie mascarpone...

Tort.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort czekoladowo - chałwowy

Taki tort jest bardzo pyszny. Mięciutkie...

Tort brownie

Dodane przez: patison

Najlepszy tort brownie z masą malinową

Tort robi się naprawdę szybko....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE