Tort tiramisu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodki, pyszny, kawowo-czekoladowy tort, z lekko gorzką nutką kakao na lekkim biszkopcie - tort idealny na świąteczny stół, a także na urodziny. Na pewno zachwyci oko i podniebienie. Zapraszam na www.natalietakeaphoto.blogspot.com

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt:
    8 jaj
    1 1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    2 serki mascarpone
    500 g śmietanki 30%
    2 duże łyżki cukru pudru
    Nasączanie:
    2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej (2 szklanki po 2 1/2 łyżeczki)
    1 kieliszek likieru kawowego lub amaretto
    Dekoracja:
    2 opakowania biszkoptów lady fingers
    kakao do posypania
    3 wstążki po 1,5 metra
    pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tiramisu Kawy

Tort tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    1.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier po trochę, dalej ubijając, aż cukier się rozpuści i powstanie lśniąca masa.
    2.Zmniejszamy obroty miksera i ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku.
    3.Mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z masą jajeczną.
    4.Przelewamy ciasto do tortownicy 27 cm i zostawiamy 2 cm od brzegu i pieczemy przez 40 minut w 180°C do suchego patyczka.Pozostałe ciasto również wylewamy do tortownicy i pieczemy do zarumienienia, otrzymujemy dodatkowy blat.
  • 2. Masa:

    1.Bardzo schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a serki mascarpone mieszamy z cukrem.
    2.Do ubitej śmietanki, dalej ubijając, dodajemy po łyżce serka (jeżeli masa zrobi się lejąca ubijamy dalej, aż będzie sztywna)
    3.Aby masa była winna, można dodać kilka kropel soku z cytryny.
  • 3. Biszkopty kroimy na równe blaty i nasączamy wystudzoną kawą wymieszaną z likierem, rozsmarowujemy na blacie 1/4 kremu, na to ścieramy trochę gorzkiej czekolady i przekładamy drugim blatem. Powtarzamy te czynności i ostatnią warstwę kremu rozsmarowujemy po całym torcie. Posypujemy tort kakao i układamy wokoło biszkopty, a następnie delikatnie przewiązujemy zaplecioną wstążką.

Porady

Przed przygotowaniem kremu dobrze by było schłodzić przez noc śmietankę, serki oraz miskę, w której przygotujemy krem, tak aby bez problemu wyszła nam piękna, gładka masa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować