Tort Szwarcwaldzki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Osobiście uwielbiam tort Czarny Las i dlatego też właśnie go zdecydowałam się zrobić ma moje urodziny :-) U mnie jest mocno wiśniowy, dzięki czemu nie jest za słodki, ale zawsze można zrobić więcej śmietany.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    7 jajek
    szczypta soli
    1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego (200 g)
    1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g)
    3-4 łyżki kakao (około 35 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 łyżki wody

    Na frużelinę wiśniową i nasączenie:
    700-730 g mrożonych wiśni bez pestek
    150 g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    można dodać kieliszek wódki

    Na bitą śmietanę:
    500 g śmietany 36%
    250 g serka mascarpone
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka cukru
    2 śmietan fixy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. W momencie gdy masa będzie za gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki.
  • 2. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji), przelać razem z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Jeżeli macie zamiar dodać wódki, to zrobić to w tym momencie i odlać pół szklanki soku na nasączenie. Następnie odlać nieco soku do garnuszka, dodać do niego mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Wlać z powrotem do wiśni i gotować chwilkę (masa powinna mocno zgęstnieć i w konsystencji przypominać dżem). Zostawić do ostudzenia. Jeżeli frużelinę robicie ze świeżych wiśni, to do garnuszka należy dodać wody (ewentualnie zamrozić na jeden dzień).
  • 3. Bita śmietana: Zimną śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać śmietan-fix, krótko zmiksować do zgęstnienia masy.
  • 4. Dolny placek tortu nasączyć sokiem z wiśni, ułożyć cienką warstwę frużeliny wiśniowej i rozsmarować cienką warstwę śmietany. Nałożyć kolejny placek i powtórzyć czynności. Następnie nałożyć ostatni, górny placek i posmarować go śmietaną. Śmietaną smarujemy również boki tortu. Tort można udekorować wiśniami, startą czekoladą i śmietaną.

Porady

Śmietany wychodzi na styk, więc jeżeli chcecie smarować jej grubiej, to zamiast opakowania 500 g kupcie większe (co najmniej 700-800 g).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować