Tort Szwarcwaldzki

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To jest tort, który zjadamy już wzrokiem , a co dopiero go jeść! Istny bukiet połączenia smaków czekolady, kremówki z mascarpone i wisienki.

Składniki:

  • ciasto czekoladowe:
    8 jajek
    1 szklanka szklanka mąki pszennej
    1 budyń czekoladowy
    3/4szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku dopieczenia
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki ciemnego kakao
    wymiar tortownicy:28cm

    Masa śmietanowa:
    1 litr kremówki 30% lub 36%
    1 op. serka mascarpone 250g
    4 łyżeczki żelatyny spożywczej
    6 łyżek cukru pudru

    dodatkowo do dekoracji:
    1 śmietan fiks+ ok 250ml kremówki do dekoracji + 1 łyżka cukru pudru

    2 słoiki dżemu wiśniowego lub frużeliny wiśniowej
    1 mały słoik kremu czekoladowego nutella

    Gęsta polewa czekoladowa:
    pół kostki margaryny
    pół szklanki cukru
    3-4 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżeczki mleka

    1 op. 100g wiśni kandyzowanych
    rękaw cukierniczy lub szpryca.
    płatki czekoladowe do dekoracji
    15g brązowej posypki waflowej.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Wymieszaj suche składniki na biszkopt czekoladowy. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier dokładnie miksując. Następnie dodaj pojedynczo żółtka. Chwilę ubijaj. Dadaj przesianą mieszankę kakaową i wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 28cm. Pieczemy około 50 minut w ok 160-180 stopniach do suchego patyczka.
    Ciasto czekoladowe po wystudzeniu przetnij na 3 części.
  • wiśnie 2. Krążki ciasta najlepiej włożyć podczas składania z powrotem do formy ,aby tort był równy.
    Na jeden blat ciasta wyłóż konfiturę wiśniową i rozsmaruj.
  • tort 3. Ubij kremówkę 0,5 litra na sztywno, dodaj połowę mascarpone, 3 łyżki cukru pudru i wymieszaj na wolnych obrotach. Przygotuj rozpuszczoną żelatynę (Żelatyna:wsyp do kubka 2 łyżeczki żelatyny zalej 4 łyżkami wody , wymieszaj i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzej aby ją rozpuścić, dodaj 1 łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj w kubku. Dodaj zawartość do reszty kremówki i szybko zmiksuj aby nie pojawiły się grudki.) Tak przygotowaną kremówkę wyłóż na blat z dżemem wiśniowym.
    Na kremówkę kładziemy drugi blat czekoladowy i dociskamy ,aby ciasto było z każdej strony równe.
  • nutella 4. Następnie posmaruj kolejny blat obficie kremem czekoladowym nutella. Połóż ten blat strona z nutellą na ciasto z kremówką.
  • kremówka 5. Ponownie wyłóż kolejny słoik dżemu wiśniowego na blat gdzie pod spodem jest nutella i przygotuj kolejną kremówkę tak jak powyżej. Schładzamy przynajmniej 3 godziny i wyjmujemy z obręczy.
  • tort 6. Po wyjęciu z obręczy tort najlepiej jest odwrócić do góry nogami na paterę. W ten sposób tort będzie bardzo równy i płaski na wierzchu.
  • boki tortu 7. Pozostałą kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i śietan-fiks. wymieszaj i posmaruj śmietaną dookoła boki tortu. Resztę śmietany przełóż do szprycy z ozdobnym rantem aby udekorować górę tortu. Od razu posypuję boki posypką waflową lub można użyć startej czekolady.
  • polewa 8. Polej tort polewą kakaową wylewając ją na środek, delikatnie rozprowadzając na boki,aby zwisały sopelki polewy na rancie tortu.

    Sposób przygotowania polewy: Rozpuść dokładnie margarynę z cukrem. Następnie dodaj kakao i mieszaj przez chwilę do uzyskania gładkiej konsystencji na wolnym ogniu. Następnie dodaj mleko i energicznie mieszaj. chwilkę jeszcze pogotuj. jeśli polewa jest rzadka dodaj jeszcze kakao.
  • dekoracja 9. Na końcu tort wykańczam kleksem z bitej śmietany wyciśniętym ze szprycy. Włóż do każdego kleksa wisienkę i posyp delikatnie środek startą czekoladą. Jeśłi zostało nam sporo kremówki ozdabiamy również dookoła dół tortu.

Porady

jak zrobić dobrą polewę krok po kroku znajdziesz tutaj http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-na-ciasto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować