Tort Szwarcwaldzki

4.46 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Znacie ten tort? Czekoladowe biszkopty, przełożone frużeliną wiśniową i kremem z mascarpone. Słodko kwaśne połączenie smaków, które doskonale smakuje z filiżanką słodkiej kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (tortownica o średnicy 24 cm):

    biszkopt (1 szt):

    jajka 3 szt,

    mąka pszenna 0,5 szklanki,

    kakao 2 łyżki,

    cukier 0,5 szklanki,

    sól szczypta,


    frużelina wiśniowa:

    wiśnie świeże lub mrożone wydrylowane 600 g,

    cukier 4 łyżki lub więcej do smaku,

    mąka ziemniaczana 2 łyżeczki + 3 łyżki soku z wiśni,

    żelatyna 1,5 łyżeczki+ 2 łyżki zimnej wody,

    woda 80 ml,


    krem z mascarpone:

    śmietanka 36% 1 litr,

    mascarpone 500 g,

    cukier puder 6 łyżek lub do smaku,


    dodatkowo:

    czekolada mleczna 50 g,

    wiśnie lub czereśnie dekoracyjne z ogonkami,
Wystaw ocenę:

4.46 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy 3 biszkopty z przepisu powyżej. Składniki powinny być w temp, pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy do miski razem z kakao i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka, po łyżce nie przerywając ubijania. Dodajemy po jednym żółtku a na koniec dodajemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia( samo dno) i przelewamy gotową masę jajeczną. Pieczemy w temp. 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy na podłogę z wysokości 30-40 cm. a następnie pozostawiamy jeszcze w blaszce do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt obkrawamy z blaszki i zdrapujemy z niego powstałą podczas pieczenia skorupkę.

    Wiśnie umieszczamy w garnku z cukrem i wodą. Gotujemy na małym ogniu aż wiśnie puszczą sok i zmiękną. 3 łyżki soku mieszamy w oddzielnym naczyniu z mąką ziemniaczaną. Następnie odlewamy 120 ml soku z wiśni, którym nasączymy później blaty biszkoptowe. W między czasie do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Do gotujących się wiśni wlewamy rozpuszczoną skrobię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż zrobi się nam kisiel. Wyłączamy palnik. Gdy frużelina nieco ostygnie, to dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Frużelinę wkładamy do lodówki.

    Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone wkładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy zaczynając od niskich obrotów, do momentu aż powstanie nam sztywny krem.

    Na paterze umieszczamy pierwszy blat biszkoptowy. Nasączamy go 1/3 soku z wiśni. Smarujemy go połową frużeliny i 1/4 części kremu z mascarpone. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i postępujemy w ten sam sposób. Następnie kładziemy ostatni blat, który również nasączamy. Całość tynkujemy pozostałym kremem (trochę kremu zostawiamy na ozdoby). Boki tortu możemy ozdobić pozostałościami z biszkoptu lub startą na grubych oczkach czekoladą. Ja miałam upieczony dodatkowy biszkopt, który pokruszyłam na boki tortu. Na wierzch tortu ścieramy na grubych oczkach mleczną czekoladę. Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy dowolne ozdoby na brzegu tortu. Dodatkowo wierzch ozdabiamy dekoracyjnymi wiśniami lub czereśniami z ogonkiem. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego:)

    Przepis na frużelinę zaczerpnęłam ze strony : slodkipomysl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

s

To może cię zainteresować