Masa wiśniowa:
700g wiśni świeżych lub z kompotu,
150ml kompotu z wiśni,
50ml nalewki z wiśni,
laska wanilii,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru.
Masa śmietanowa;
750ml śmietanki 30%,
3 opak. śmietan-fix,
4 łyżki cukru pudru,
50ml kompotu z wiśni,
50ml nalewki z wiśni,
100g gorzkiej czekolady,
wiśnie kandyzowane.
Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy blaty.
2.Kompot i nalewkę wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i nasionami wanilii. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Następnie dodać dobrze odsączone wiśnie. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
3.Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fixy. Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno naponczować. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat ciasta, naponczować. Wierzch i boki ciasta udekorować śmietanką, startą czekoladą oraz kandyzowanymi wiśniami.
Komentarze