Tort Spiderman to prawdziwa gratka dla fanów superbohaterów. Uwielbiam robić torty w stylu angielskim i spełniać dziecięce tortowe marzenia. Taki tort jest wprawdzie nieco pracochłonny, ale warto spróbować go zrobić, bo dziecięca radość jest wspaniałą nagrodą za poświęcony czas. Tort Spiderman z pewnością zyska uznanie nie tylko w oczach dzieci!
4.51 (142 ocen)
Porady
Dekoracje najlepiej przygotować dzień wcześniej bo są czasochłonne.
W naszym przepisie bazą tortu Spiderman jest delikatny i puszysty biszkopt. Sekretem udanego biszkoptu jest dodawanie składników, takich jak jajka czy mąka do ubitych białek. Całość powoli mieszamy używając szpatułki. Dzięki temu nasz biszkopt ładnie wyrośnie. Przygotowując tego typu tort, powinniśmy zaopatrzyć się w tortownicę. Ważne, żeby nie była zbyt szeroka, a raczej wyższa. Dobra tortownica będzie miała też odpinany rant, dzięki czemu łatwo wyjmiemy z niej gotowe ciasto.
Aby biszkopt nie był zbyt suchy można go nasączyć. Pamiętajmy jednak, że tort będą jadły dzieci, więc musimy zrezygnować z alkoholu. Lepiej skorzystać z wody z cytryną do nasączenia blatów tortu. Dodatek dżemu nie jest konieczny, ale sprawia, że całe ciasto jest lepiej zbalansowane smakowo – nuty słodkie przeplatają się z kwaśnymi.
Chcąc przygotować tort Spiderman, mamy kilka opcji. Przede wszystkim w sklepach znajdziecie gotowe opłatki z postaciami z bajek i kreskówek do położenia na wierzch tortu. To dobra opcja dla tych, którzy nie czują się w dekorowaniu ciast zbyt mocni.
Spiderman z masy cukrowej ułożony na górze tortu robi jednak większe wrażenie. Gotowe figurki również znajdziecie w sklepach, ale warto poeksperymentować i spróbować swoich sił we własnoręcznym ulepieniu superbohatera.
Komentarze