Tort spiderman - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotować biszkopt: ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać mąkę, suchy budyń, kakao i proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
2. Ugotować budyń. Wystudzony zmiksować z margaryną.
3. Przygotować masę cappuccino: zagotować mleko, rozpuścić kawę, wystudzić. Jak będzie zimne wsypać śnieżki i ubić. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wystudzić i wmieszać do masy.
2.Przełożenie tortu od dołu:
połowa biszkoptu (nasączyć naparem z kawy)
masa budyniowa
masa cappuccino (odłożyć trochę do dekoracji)
połowa biszkoptu (nasączyć naparem z kawy)
reszta masy kawowej
3.Pokrycie tortu
Zimną śmietanę ubić na sztywno (można do śmietany dodać kilka kropelek aromaty rumowego). Następnie pokryć nią cały tort.
4.Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą szprycy wykonać na torcie efekt pajęczyny .
5.Na końcu kładziemy wykonaną figurkę z lukru.
Porady
Do masy śmietanowej warto dodać aromat rumowy idealnie komponuje się z masą cappuccino.
Komentarze