Lilie z masy cukrowej

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Świetna dekoracja tortów

  • 60 min

Składniki:

  • -800g cukru pudru
    -100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
    -4 łyżeczki żelatyny
    -70 ml wody
    -ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

    DODATKOWO:
    -barwniki spożywcze w proszku
    -spirytus
    -klej spożywczy lub gęsty lukier lub miód (Ja używam miodu do klejenia takiej masy).
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Słodycze

Lilie z masy cukrowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  • 2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  • 3. Masę rozwałkuj niezbyt cienko, lekko podsypując mąką ziemniaczaną.
    Jeżeli nie masz wykrawaczki możesz wcześniej narysować szablon na tekturze i wyciąć radełkiem lub nożem.

Porady

Lilie maluję barwnikami sypkimi za pomocą pędzelka w połączeniu odrobiny barwnika ze spirytusem. Można tez zabarwić gotową masę i wtedy robić z niej kwiatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować